Mituri despre cancerul la san, date in vileag

Luni, 14 Mai 2012, ora 12:16
28059 citiri
Mituri despre cancerul la san, date in vileag

Cancerul este cu siguranta boala cea mai temuta a momentului si, din pacate, cea mai cunoscuta si des intalnita. Fara indoiala este bine sa ai grija la orice semn care poate prevesti inceputul unei asemenea maladii. Exista cateva mituri care ar putea sa te induca in eroare, mai ales in ceea ce priveste cancerul la san.

Iata ce trebuie sa crezi si ce nu despre cancer, conform Health.com:

Numai femeile cu antecedente in familie pot avea boala

Realitatea este ca in jur de 70% dintre femeile care au cancer la san nu au avut in familie pe cineva cu aceeasi boala. Riscul exista, insa, atunci cand un parinte sau o sora, adica rudele de gradul I, au avut aceeasi problema, este dublu fata de alte persoane. Daca ai doua rude apropiate cu cancer, riscul este si mai mare.

Daca porti sutien cu sarma creste riscul de cancer

Se spune ca acestea preseaza pe sistemul limfatic al sanilor, ducand la acumularea toxinelor. Specialistii au facut cercetari, insa, si au stabilit ca sutienul nu poate reprezenta un factor de risc pentru aparitia acestui tip de cancer.

Majoritatea nodulilor de la sani sunt cancerosi

In jur de 80% dintre nodulii de la san sunt benigni, adica necancerosi. Doctorii incurajeaza femeile sa mearga la spital de cum observa cea mai mica schimbare, iar acolo se vor face mamografii si biopsii pentru stabilirea naturii tumorii.

O tumoare expusa la aer in timpul operatiei se va raspandi in organism

Operatia nu face cancerul sa se extinda, cel putin dupa cum sustin cercetatorii pana in acest moment. Totusi, se poate intampla ca pe masa de operatie doctorul sa vada ca tumoarea este mult mai extinsa decat se crezuse initial.

Si unele teste pe animale arata ca este posibil ca prin extirparea unei tumori sa apara cresteri metastatice, dar asta nu a fost demonstrat si in cazul oamenilor.

Implanturile de sani cresc riscul de cancer

Femeile cu implanturi nu au un risc mai mare de a face cancer, conform ultimelor cercetari in domeniu. Mamografiile standard nu sunt extrem de exacte la aceste femei, fiind adesea nevoie de mai multe teste pentru a fi examinat tesutul mamar.

O femeie din 8 are un risc mare de a face cancer la san

Riscul creste odata cu varsta. O femeie din 233 este diagnosticata la varsta de 30 de ani. La 85 de ani, o femeie din 8 risca sa se confrunte cu acest diagnostic.

Antiperspirantele cresc riscul de cancer

Unele studii, nu de foarte mare amploare, arata ca parabenii din antiperspirante pot duce la cancer, dar rezultatele nu sunt atat de clare incat sa se spuna precis ca ei sunt aceia care au dus la aparitia tumorii.

Femeile cu sani mici au un risc scazut de a face cancer

Nu exista nicio legatura intre marimea sanilor si riscul de cancer. Sanii mari sunt mai greu de examinat decat cei mici, inlcusiv atunci cand vine vorba de mamografii sau RMN. Dar marimea in sine nu influenteaza riscul aparitiei tumorilor.

Cancerul la san vine mereu sub forma unei umflaturi

Un nodul poate sa insemne cancer la san, dar femeile trebuie sa fie atente si la alte schimbari, fie ca este vorba despre o iritare a pielii, durere la nivelul sfarcurilor sau a intregului san. Sfarcul mai poate sa se retraga inspre interior, pielea sa se inroseasca sau ingroase sau sa apara scurgeri.

Cancerul la san se poate extinde si la nodulii limfatici de la subrat, asa ca este bine sa se faca teste preventive in mod regulat, pentru a se preveni o raspandire a celulelor canceroase.

Nu mai poti face cancer la san dupa o masectomie

Unele femei pot sa faca cancer si dupa o masectomie, uneori chiar in zona cicatricei. Unele femei cu risc de cancer foarte mare sunt speriate si vor sa faca masectomie preventiv, pentru a scapa de boala inainte sa se declanseze, dar aceasta poate sa apara chiar si in acest fel.

Riscul este intr-adevar scazut cu 90%, dar un procent de 10% de pericol ramane inca.

Istoricul familiei tatalui nu conteaza

Istoricul familial pe linie paterna este la fel de important ca cel din partea mamei, dar acesta este neglijat de multe ori. Trebuie privita starea de sanatate a femeilor din familia sa, cum ar fi mama tatalui tau.

Cafeina cauzeaza cancer

Nu a fost gasita nicio legatura intre consumul de cofeina si cancerul la san. Unele studii chiar sugereaza ca aceasta substanta scade riscul de cancer.

Daca ai risc crescut de cancer la san, nu poti preveni boala, in afara de a fi atent la eventuale simptome

Sunt multe lucruri pe care femeile le pot face pentru a scadea riscul de cancer, inclusiv sa slabeasca in cazul in care sunt supraponderale. Mai pot sa elimine alcoolul, sa isi examineze cu regularitate sanii si sa faca si controale medicale. N-ar strica nici sa se renunte la fumat.

Femeile cu noduli si chisturi la sani au un risc mai mare de cancer

In trecut, femeile care prezentau noduli, cu densitati mai mari, erau foarte speriate, crezandu-se ca riscul lor de a fi diagnosticate cu cancer era mare. Totusi, se prea poate ca asemenea persoane sa nu faca niciodata tumori maligne.

Mamografiile anuale cresc riscul de cancer din cauza radiatiilor

Este adevarat ca sunt folosite radiatii pentru efectuarea mamografiilor, dar sunt extrem de mici pentru a deveni periculoase pentru sanatate. Mamografiile sunt extrem de importante, ele putand detecta tumorile inainte de orice alt simptom vizibil cu ochiul liber sau palpabil.

Toate femeile de peste 40 de ani ar trebui sa-si faca mamografii macar o data pe an.

Biopsiile pot deranja celulele canceroase si face sa se raspandeasca in corp

Nu exista nicio dovada concludenta in acest sens, in ciuda unor zvonuri care aparusera in 2004, cum ca acele biopsii duc la raspandirea tomorii.

Daca rezultatul mamografiei este negativ, nu mai exista motive de ingrijorare

In ciuda importantei ei pentru diagnosticarea cancerului de san, mamografia esueaza in detectarea tumorii in 10-20% dintre cazuri. De aceea examenele clinice implica uneori si alte procedee, pentru ca medicul sa fie sigur ca nu exista vreo problema.

Femeile supraponderale au acelasi risc precum restul femeilor

A fi supraponderal creste riscul de cancer, in special in cazul femeilor care se afla la menopauza sau care s-au ingrasat in a doua jumatate a vietii.

Tratamentele de fertilitate duc la cancer de san

Din cauza conexiunii dintre nivelul de estrogen si cancerul la san, se crede ca tratamentele de fertilitate pot provoca aparitia tumorilor.

Mai multe studii au fost efectuate in acest sens si toate au concluzionat pana acum ca femeile ce urmeaza diverse proceduri pentru a deveni mame nu au de ce sa se teama de cancer.

A locui langa linii de inalta tensiune poate duce la aparitia de tumori canceroase

Un studiu din 2003 a vrut sa determine clar daca persoanele ce locuiesc in zone cu campuri electromagnetice au un risc mai mare de a face cancer. In urma cercetarilor s-a concluzionat ca nu exista o legatura clara intre aceste doua lucruri.

Cancerul de san se poate preveni 100%

Desi este posibil sa faci diverse lucruri pentru a elimina cativa factori de risc, unii dintre ei nu au cum sa fie evitati, cum ar fi istoricul familial sau mutatiile mostenite ale genelor. In jur de 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer au cauze necunoscute, asa ca factorii nocivi nu pot fi eliminati cu totul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cancer sani cauze, #cancer sani mituri, #cancer san prevenire, #cancer san informatii medicale, #cancer sani factori risc, #cancer mamar ereditar , #cancer