Sportul previne cancerul

Vineri, 16 Martie 2012, ora 09:22
7886 citiri
Sportul previne cancerul
Foto: Plurielles

Activitatea fizica previne aparitia cancerului, arata studii recente, asa incat este momentul sa nu mai stam pe ganduri si sa ne apucam de sport.

Legatura dintre miscare si prevenirea cancerului este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii. 30 de minute de activitate fizica pe zi reduc riscul de dezvoltare a unui cancer.

Mai mult, sportul ajuta si bolnavul sa lupte impotriva senzatiei de oboseala pe perioada tratamentului medical, apoi sa-si regaseasca calitatea vietii si sa scape de o potentiala recidiva.

Prin urmare, sportul este recomandata pentru a preveni cancerul si, intr-o oarecare masura, pentru a-l vindeca, potrivit Plurielles.

Rolul preventiv al sportului vizavi de cancer

In ultimii ani, studiile referitoare la acest aspect s-au intensificat, iar rezultatele sunt unanime. Activitatea fizica are un efect preventiv dovedit asupra cancerului. "Aproape 25% dintre cancerele mamare si de colon ar putea fi invinse, gratie unei activitati fizice", precizeaza OMS.

Sunt efectele biologice rezultate dintr-o activitate sportiva care joaca rol protector, dupa un raport al Fondului Mondial de Cercetare in domeniul Cancerului, publicat in 2007. Datorita unei activitati fizice regulate, este posibila prevenirea cancerului de san si de colon, dar si a cancerului endometrial pentru femei, a celui de plamani, de prostata, al ovarului sau stomacului.

In afara de faptul ca posibilitatea de a dezvolta aceste cancere este diminuata, exercitiile fizice contribuie si la reducerea riscurilor de deces si de recidiva.

Virtutile activitatilor fizice

Sportul este dusmanul supraponderalitatii si al obezitatii, factori ce favorizeaza aparitia cancerelor. Intareste sistemul imunitar. In cazul cancerului de colon, ajuta la stabilizarea tranzitului intestinal, reducand expunerea celulelor intestinului la eventuale substante cancerigene.

A practica regulat o activitate fizica inseamna a actiona asupra moralului. Acesta ramane activ. Oncologul Thierry Bouillet constata ca "sportul este mult mai sanatos si salvator decat repaosul la pat". Efectele benefice sunt proportionale cu intensitatea efortului fizic, insa esential ramane sa te misti.

Exista activitati fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, gradinaritul, alte treburi in gospodarie. Mai intense sunt inotul, mersul cu bicicleta, joggingul sau fitnessul. Toate ajuta la preintampinarea aparitiei unei tumori.

Specialistii pomenesc de 30 minute de 5 ori pe saptamana pentru o activitate moderata sau de 20 minute de 3 ori pe saptamana, pentru una intensa.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#sport previne cancer, #prevenire cancer exercitii fizice, #sport recidiva cancer , #cancer