Un milion de femei si-au tratat degeaba tumorile la san

Autor: Ana Ilie
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:32
6678 citiri
Un milion de femei si-au tratat degeaba tumorile la san

Aproximativ o treime din toate tumorile descoperite in urma unor mamografii de rutina nu produc cancer, arata un nou studiu ce atrage atentia ca, in ultimii 30 de ani, examinarea sanilor pentru depistarea cancerului a facut ca 1,3 milioane de americance sa primeasca un diagnostic ce nu era necesar.

Raportul publicat in New England Journal of Medicine releva ca o crestere a ratei de supravietuire in cazul cancerului la san in ultimele decenii se datoreaza in principal terapiilor imbunatatite si nu examinarilor, care au ca scop depistarea tumorilor in stadiu tratabil, scrie freep.com.

In schimb, utilizarea intensiva a mamografiilor rezulta in supra-diagnosticarea cu cancer de san la aproximativ 70.000 de paciente in fiecare an, ceea ce le expune inutil pe aceste femei la costul si trauma tratamentului.

"Studiul nostru ridica intrebari cu privire la valoarea mamografiei. Clarifica faptul ca beneficiul reducerii mortalitatii este, cel mai probabil, mai mic, si pericolul supra-diagnosticarii este probabil mai mare decat s-a considerat pana acum", scrie doctorul H. Gilbert Welch, profesor de epidemiologie si statistica la Geisel School of Medicine de la Dartmouth College.

Studiul arata, de fapt, ca tehnicile tot mai sofisticate de testare pot detecta grupari foarte mici de celule similare cancerului, care nu vor deveni niciodata periculoase daca sunt lasate in pace.

Unii radiologi si alti sustinatori ai verificarilor anuale sustin totusi ca acest studiu nu aduce beneficii femeilor si face parte dintr-o campanie coordonata de a reduce testele pentru a reduce costurile cu ingrijirile medicale.

"Este momentul sa incetam sa mai dam vina pe mamografii pentru supra-diagnosticare si supra-tratament intr-un efort de a nega dreptul femeilor de a avea acces la testari", sustine doctorul Daniel Kopans, specialist in imagistica la Massachusetts General Hospital din Boston.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#femei tratate degeaba cancer, #studiu mamografie cancer, #studiu cancer, #cancer san , #cancer