Cum poate fi depistat cancerul inainte sa apara

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 07:49
5739 citiri

Persoanele purtatoare de markeri somatici au un risc mai mare de a face cancer al sangelui in comparatie cu alti oameni, potrivit unor studii recente.

Doua grupe de cercetatori americani, care au efectuat studii paralele, au ajuns la aceeasi concluzie: unele persoane au in sange markeri care semnaleaza riscul de aparitie a unui cancer de sange precum leucemia sau limfomul, anunta Top Sante.

Cercetarile, publicate in "New England Journal of Medicine", arata ca acesti markeri care nu sunt prezenti la nastere, dar care se dezvolta pe masura inaintarii in varsta, ar fi indicatori pentru cancerele de sange.

Mai exact, persoanele care sunt purtatoare ar avea un risc de zece ori mai mare de a se imbolnavi, in comparatie cu alte persoane care nu au acesti markeri.

In cadrul primului studiu, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Massachussets, Boston, au urmarit gasirea unei mutatii in sange, avand in vedere ca probabilitatea de aparitie a leucemiei sau a limfomului creste pe masura inaintarii in varsta.

Specialistii au descoperit ca aceasta mutatie ar favoriza si riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor coronariene si a accidentului vascular ischemic.

In cadrul celui de-al doilea studiu, savantii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard au vrut sa vada daca markerii somatici au legatura cu schizofrenia. Insa, in cursul cercetarii, ei au observat ca acesti markeri erau concentrati in gene specifice, cele ale cancerului.

Pe masura monitorizarii pacientilor din cadrul studiului, au observat ca purtatorii acestor markeri aveau un risc mai mare de a face cancer de sange.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#depistare cancer sange, #risc cancer sange, #markeri cancer sange , #cancer