De ce e bine sa prajesti in unt sau untura, nu in ulei de floarea-soarelui

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 16:32
40974 citiri
De ce e bine sa prajesti in unt sau untura, nu in ulei de floarea-soarelui
Foto: Pexels/stock.tookapic.com

Gatitul cu ulei de masline si chiar cu cel de floarea soarelui poate duce la eliberarea unui nivel mare de chimicale toxice, cunoscute sub numele de aldehide. Acestea se afla in stransa legatura cu cancerul, bolile de inima si dementa, afirma oamenii de stiinta.

Studiul care a ajuns la aceasta concluzie, condus de Martin Grootveld, profesor la Universitatea Monfort din Marea Britanie, a analizat, in cadrul unor experimente, cantitatea de aldehide rezultata in urma gatirii unui fel de mancare preferat al britanicilor: "peste si cartofi prajiti". Cand s-au folosit uleiul de floarea-soarelui si cel de porumb, nivelul de aldehide a fost de 200 de ori mai mare peste cel considerat sigur.

Experimentele au aratat ca mai sigure au fost uleiul de masline, de cocos si mai cu seama untul, informeaza Medical Daily.

Rezultatele studiului i-au surprins si pe oamenii de stiinta, mai cu seama ca untul si untura (la fel de sigura) contin mai multe grasimi saturate decat uleiurile vegetale, care au grasimi polinesaturate. Asta, in conditiile in care, pana acum, oficialii din domeniul sanatatii au avertizat in nenumarate randuri populatia sa evite untul si grasimea de tip animal, la prajit, cerand ca acestea sa fie inlocuite cu uleiuri vegetale.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Ulei de gatit sau de salata? Uleiul de floarea soarelui nu e pentru prajit!

"Timp de zeci de ani, autoritatile ne-au avertizat legat de cat de rele sunt untul si untura", a declarat Grootveld. "Insa am descoperit ca untul este foarte, foarte bun la prajit si la fel este si untura", a completat el, afirmand ca, in timpul prajirii, in uleiurile vegetale, mai cu seama cel de floarea-soarelui si cel de porumb, au loc o serie de reactii complexe, in urma carora rezulta o acumulare de mari cantitati de compusi toxici.

"Uleiul de floarea-soarelui si de porumb sunt bune, atata vreme cat nu sunt folosite la prajit si chiar gatit", procese care nu presupun incalzirea, a explicat autorul cercetarii. "Este un simplu fapt ce tine de chimie; ceva despre care se credea ca este sanatos devine foarte nesanatos la temperatura necesara prajirii", a mai spus acesta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#uleiuri prajire aldehide, #ulei prajit cancer, #untura gatit sanatate, #unt prajire sanatate, #ulei floarea soarelui prajire , #cancer