Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Descoperirea care dezvaluie lucruri nestiute despre cancer

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 20:38
4364 citiri
Descoperirea care dezvaluie lucruri nestiute despre cancer
Foto: Russia Today

Oamenii de stiinta au facut o noua descoperire care dezvaluie detalii nestiute despre modul in care se raspandesc celulele canceroase in corp, chiar si atunci cand sunt expuse chimioterapiei.

Cercetatorii de la Universitatea din Colorado (SUA) au observat ca celulele maligne sufera un proces de autofagie, ceea ce inseamna ca ele se pot diviza astfel incat sa isi revina dupa ce sunt tinta chimioterapiei, scrie Russia Today. Conform articolului aparut in revista "Cell Reports", aceste celule consuma o parte din propria structura atunci cand sunt expuse unui pericol extern.

Despre procesul autofagiei se stia si pana acum, insa noile detalii arunca o lumina noua asupra lui. Specialistii spun ca pot manipula acest proces. Mai exact, celulele canceroase pot fi facute sa creada ca nu sunt moarte. Expertii au folosit in cadrul studiului celule care apar in cazul cancerului ovarian.

Atunci cand ele primesc mesajul ca sunt moarte, peretele mitocondrial este distrus, iar unele proteine sunt eliberate, proces care semnalizeaza moartea lor. Totusi, unele pot prelua proteinele respective si au capacitatea de a le readuce la viata pe cele afectate, inainte ca acestea sa isi piarda intreaga cantitate de proteine.

Cercetatorii si-au concentrat atentia asupra unui mecanism de control al mortii celulare, denumit PUMA. Prin inlaturarea lui, expertii au aratat faptul ca autofagia poate fi folosita pentru a crea un tip special de moarte celulara, proces care distruge materialul negativ si creeaza un nou tip de celula. Efectul este controlarea cresterii tumorilor maligne. Noul mecanism molecular ar putea fi folosit in viitor pentru a crea medicamente ce pot lupta eficient impotriva cancerului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cancer tratament chimioterapie, #chimioterapie cancer tratament, #tratament cancer chimioterapie , #cancer