Esti inalt? Ce boala poti sa faci si cat de mare este riscul

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 09:46
3581 citiri
Esti inalt? Ce boala poti sa faci si cat de mare este riscul
Foto: Arhiva Ziare.com

Persoanele mai inalte, indeosebi femeile, ar fi mai susceptibile sa dezvolte diferite tipuri de cancer decat cele scunde, se arata intr-un nou studiu dezbatut in prezent de experti.

Potrivit acestei ample cercetari realizate pe circa cinci milioane de suedezi adulti, nascuti intre 1938 si 1991, riscul de cancer ar creste cu 10% la barbati si cu 18% la femei la fiecare 10 centimetri in plus, relateaza, vineri, AFP.

Acest lucru inseamna ca o femeie de 1,72 metri risca cu 18% mai mult sa dezvolte un cancer fata de una de 1,62 metri.

Rezultatele studiului, care nu a fost publicat inca, au fost prezentate la Barcelona, la o Conferinta a Societatii europene de endocrinologie pediatrica, de catre dr Emeli Benyi de la Institutul suedez Karolinska. Acestea confirma precedentele studii, care stabilisera deja o legatura intre inaltime si cancer, dar care se desfasurasera pe un esantion de populatie mult mai mic.

Cercetarea suedeza a ajuns la concluzia ca femeile inalte risca cu 20% mai mult sa dezvolte cancer la san la fiecare zece centimetri in plus, iar barbatii si femeile cu inaltime superioara mediei prezinta un risc mai mare cu 30% sa faca melanom.

Boli grave pe care le poti avea in functie de inaltime

Un studiu precedent, publicat in 2013 in Statele Unite, aratase ca femeile inalte risca cu 13% mai mult sa faca anumite tipuri de cancer (san, ovare, rect, sange, tiroida) la fiecare zece centimetri suplimentari. Autorul studiului subliniase ca tipurile de cancer rezulta "dintr-un proces legat de crestere", fiind logic sa se creada ca hormonii de crestere pot "mari riscul de cancer".

Noul studiu a fost primit, totusi, cu circumspectie de experti, care apreciaza ca nu aduce prea multe noutati si ca incertitudinile persista, indeosebi in ceea ce priveste luarea in considerare a celorlalti factori de risc (fumat, ereditate, obezitate, sedentarism) in cancer. "Chiar daca studiul este solid, nu vad cum ar putea contribui in mod util la prevenirea cancerului", spune profesorul David Coggon de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), referindu-se la faptul ca inaltimea nu poate fi modificata.

Profesorul Mel Greaves de la Institutul pentru cercetari asupra cancerului din Londra afirma ca "persoanele inalte nu trebuie sa se ingrijoreze" prea mult, deoarece principalul risc de cancer nu este inaltimea.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#inaltime risc cancer, #inaltime cancer, #legatura inaltima cancer , #cancer