Fost sef in cadrul OMS: Dupa coronavirus, ne asteapta un alt dezastru de sanatate publica

Marti, 28 Aprilie 2020, ora 08:01
30452 citiri
Fost sef in cadrul OMS: Dupa coronavirus, ne asteapta un alt dezastru de sanatate publica

Un fost sef al unui departament din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca Europa se indreapta catre un alt dezastru de sanatate publica, in urma pandemiei de coronavirus.

Oncologul britanic Karol Sikora, fost sef al organismului care se ocupa de cancer in cadrul OMS si actual consilier guvernamental al Regatului Unit, spune ca urmatorul dezastru medical public va fi legat de pacientii de cancer si cei bolnavi de inima.

"Pacientii de cancer si cei bolnavi de inima au fost lasati pe dinafara - nu pot intra in spitale. Cu toate ca avem COVID-19, in Marea Britanie, cel putin pentru moment, cerintele (pacientilor - n.red.) pentru spitale s-au mai diminuat in ultimele saptamani, ceea ce e grozav, insa trebuie sa revenim la normal pentru pacientii bolnavi de cancer si de inima", a spus profesorul, citat de CGTN Europe.

Avertismentul specialistului oncolog se refera la perioada incepand cu luna iunie, cand sistemul medical va reveni la capacitate normala. Totodata, acesta a spus ca scaderea internarilor, diagnosticelor puse si a operatiilor nu este un semn bun, asa cum ar parea.

"In mod normal, in luna aprilie, in jur de 30.000 de oameni ar fi diagnosticati cu cancer. In aceasta luna, as fi surprins daca ar fi mai mult de 5.000", a mai spus Sikora.

Pacientii bolnavi de cancer, victime colaterale

Saptamana trecuta, medicul a avertizat ca o izolare de sase luni ar insemna un plus de cel putin 50.000 pana la 60.000 de decese provocate de cancer, in urmatorii ani, relateaza si Daily Mirror.

"Pentru oricare dintre acesti oameni, amanarea poate fi o condamnare la moarte", a spus Sikora, precizand ca pacientii afectati au devenit "pagube colaterale in razboiul cu coronavirusul".

"Coronavirusul va tine capul de afis, insa cancerul ucide 450 de oameni pe zi in Marea Britanie - nu exista varf, iar numerele nu scad", era un alt avertisment al medicului oncolog, citat de ITV.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...