Imaginile cu scene din natura reduc durerea pacientilor de cancer

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 14:37
2959 citiri
Imaginile cu scene din natura reduc durerea pacientilor de cancer
Foto: miscellaneous11.wordpress.com

Combinatia dintre imaginile relaxante, care prezinta privelisti naturale, si sunetele din natura poate duce la atenuarea durerii resimtita de bolnavii de cancer, arata un studiu recent.

Echipa de cercetatori a intreprins o serie de experimente la care au luat parte pacienti supusi unei interventii numite aspiratie si biopsie de maduva osoasa, o procedura medicala foarte dureroasa, necesara in tratamentul anumitor forme de cancer, potrivit BBC.

Aceasta procedura consta in introducerea, intr-unul dintre oasele bazinului, a unui ac mare, prin care se extrage maduva osoasa. Operatia poate dura pana la 10 minute. Practicata, de obicei, cu o simpla anestezie locala, interventia este extrem de neplacuta pentru bolnavi.

Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins sunt de parere ca metodele folosite pana acum, precum hipnoza sau administrarea de sedative pot fi inlocuite cu solutii mai simple, precum invocarea imaginilor din natura.

Specialistii au folosit o fotografie foarte mare, infatisand o spectaculoasa imagine a cascadei Victoria, din Africa. Imaginea a fost imprimata pe o perdea asezata in apropierea patului pacientului, iar acestuia i s-au "administrat", concomitent, sunete naturale, cantec de pasari si fosnet de frunze, pe care le-a ascultat in casti.

Unui alt grup de pacienti i-a fost infatisata o fotografie reprezentand un peisaj urban, cu strazi aglomerate, oameni grabiti, completata cu un fundal sonor ce reproducea zgomotele orasului.

Un al treilea grup a fost supus procedurii medicale in conditiile obisnuite, fara fotografii si sunete.

Pacientii au fost rugati sa evalueze modul in care s-au simtit in cursul procedurii, pe o scara de de la 1 la 10. Valorile care depasesc cifra 4 sunt considerate drept durere moderata pana la severa.

Pentru al treilea grup a fost obtinuta o valoare media de 5,7. In schimb, pentru grupul caruia i s-au administrat imagini si sunete din natura, scorul mediu a fost de 3,9, ceea ce reprezinta o reducere considerabila. In randul persoanelor care au privit scene urbane nu s-au inregistrat modificari in perceptia bolii.

Concluzia studiului a fost ca diminuarea durerii nu tine doar de distragerea atentiei pacientului. Imaginile relaxante, calde, ajuta pacientul sa resimta mai putin durerea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#imagini natura durere cancer , #cancer