Ziare.com

In fiecare an peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la san

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 23:31

   

In fiecare an peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la san
Anual peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la san, iar 4.000 de paciente mor intrucat ajung intr-o stare avansata de boala si, din acest motiv, mortalitatea este mai crescuta decat in alte tari, a declarat, vineri, dr.Florica Anghel, directorul Institutului de Oncologie, cu prilejul conferintei de presa a Societatii Romane de Radioterapie si al Zilelor Medicale ale institutului.

"Nu avem o incidenta mai mare, ci mortalitatea este foarte mare. Acum 10-20 de ani, erau 3.000-4.000 de cazuri descoperite anual - acum aproape s-au dublat, asta pentru ca nu avem un screening activ privind cancerul mamar. In ultimul timp, ne confruntam cu un numar mare de fete tinere care vin cu tumori ale sanului de multe ori in stadii avansate, cu metastaze, cand posibilitatile terapeutice si rezultatele sunt mult mai mici. Am avut paciente de 19, 22, 23, 30 de ani - toate erau in stadiul metastatic. Avem metastaze hepatice", a mai spus Rodica Anghel.

Aceasta a mentionat ca au fost mai multi factori care au contribuit la prezentarea la medic in stadiul avansat. Fie boala nu a fost recunoscuta de medicii la care s-au prezentat pacientii prima data si au fost considerate tumori beligne, fie tinerele nu sunt obisnuite sa faca un autocontrol al sanului care este foarte indicat chiar de la varste tinere.

In cazul in care in familie a existat cancer, fetele trebuie sa fie introduse intr-un program mult mai riguros si sa faca un control timpuriu chiar din liceu, recomanda medicul. Trebuie sa palpeze sanii, sa observe daca exista vreo modificare, sa observe culoarea mamelonului. Ecografia este recomandata la tinere pentru depistarea precoce, pentru femeile de peste 50 de ani se recomanda mamografia anuala daca apar la prima evaluare modificari. In cazul in care se impune, se efectueaza si un RMN.

Prof. dr.Rodica Anghel recomanda sa existe din scoala programe de informare legate de cancer. Cele mai frecvente sunt cele bronhopulmonar, mamar, colorectal, de prostata si gastric. Medicul considera ca un screening la nivel national va identifica multe persoane cu aceasta afectiune. Screeningul este programat sa fie introdus de anul viitor.

In cadrul conferintei Societatii Romane de Radioterapie a fost organizata o sesiune pentru medicii rezidenti care s-au prezentat cu lucrari foarte bune, castigatorii fiind premiati. De asemenea va avea loc un forum al pacientilor in care medicii si pacientii vor putea discuta despre problemele pe care le au", a spus prof.dr.Rodica Anghel.

La reuniune participa pe langa specialisti din toata tara si personalitati marcante din domeniu.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1493 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zau ?

In America de Nord,sa constatat ca dintre femeile diagnosticate cu cancer de sin ,65 % au fost gresite,autoritatile fiind nevoite sa ceara scuze celor ce au fost operate .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor