In fiecare an peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la san

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 23:31
1700 citiri
In fiecare an peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la san
Foto: clon.ro

Anual peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la san, iar 4.000 de paciente mor intrucat ajung intr-o stare avansata de boala si, din acest motiv, mortalitatea este mai crescuta decat in alte tari, a declarat, vineri, dr.Florica Anghel, directorul Institutului de Oncologie, cu prilejul conferintei de presa a Societatii Romane de Radioterapie si al Zilelor Medicale ale institutului.

"Nu avem o incidenta mai mare, ci mortalitatea este foarte mare. Acum 10-20 de ani, erau 3.000-4.000 de cazuri descoperite anual - acum aproape s-au dublat, asta pentru ca nu avem un screening activ privind cancerul mamar. In ultimul timp, ne confruntam cu un numar mare de fete tinere care vin cu tumori ale sanului de multe ori in stadii avansate, cu metastaze, cand posibilitatile terapeutice si rezultatele sunt mult mai mici. Am avut paciente de 19, 22, 23, 30 de ani - toate erau in stadiul metastatic. Avem metastaze hepatice", a mai spus Rodica Anghel.

Aceasta a mentionat ca au fost mai multi factori care au contribuit la prezentarea la medic in stadiul avansat. Fie boala nu a fost recunoscuta de medicii la care s-au prezentat pacientii prima data si au fost considerate tumori beligne, fie tinerele nu sunt obisnuite sa faca un autocontrol al sanului care este foarte indicat chiar de la varste tinere.

In cazul in care in familie a existat cancer, fetele trebuie sa fie introduse intr-un program mult mai riguros si sa faca un control timpuriu chiar din liceu, recomanda medicul. Trebuie sa palpeze sanii, sa observe daca exista vreo modificare, sa observe culoarea mamelonului. Ecografia este recomandata la tinere pentru depistarea precoce, pentru femeile de peste 50 de ani se recomanda mamografia anuala daca apar la prima evaluare modificari. In cazul in care se impune, se efectueaza si un RMN.

Prof. dr.Rodica Anghel recomanda sa existe din scoala programe de informare legate de cancer. Cele mai frecvente sunt cele bronhopulmonar, mamar, colorectal, de prostata si gastric. Medicul considera ca un screening la nivel national va identifica multe persoane cu aceasta afectiune. Screeningul este programat sa fie introdus de anul viitor.

In cadrul conferintei Societatii Romane de Radioterapie a fost organizata o sesiune pentru medicii rezidenti care s-au prezentat cu lucrari foarte bune, castigatorii fiind premiati. De asemenea va avea loc un forum al pacientilor in care medicii si pacientii vor putea discuta despre problemele pe care le au", a spus prof.dr.Rodica Anghel.

La reuniune participa pe langa specialisti din toata tara si personalitati marcante din domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#femei cancer de san, #boala mortalitate crescuta , #cancer