Jumatate din bolnavele de cancer la san sufera de stres posttraumatic

Duminica, 09 Mai 2010, ora 18:47
1513 citiri
Jumatate din bolnavele de cancer la san sufera de stres posttraumatic

Medicii au descoperit ca aproape jumatate din pacientele bolnave de cancer la san sufera si de sindromul stresului posttraumatic, o tulburare psihica comuna in special soldatilor ce se intorc de pa campul de lupta.

Cercetatorii sustin ca groaza provocata de aflarea diagnosticului, precum si stresul din timpul tratamentului foarte dur, cum ar fi operatia sau chimioterapia, precum si alte probleme neasteptate, cum este renuntarea la locul de munca, lasa sechele extrem de grave, scrie The Telegraph.

Mai mult, efectele stresului posttraumatic continua sa-si faca simtita prezenta chiar si dupa incheierea cu succes a tratamentului si vindecare.

Detectorul de cancer inventat de o romanca, promovat in cadrul PE

Medicii au urmarit evolutia a 331 de paciente bolnave de cancer dintr-un spital din Grecia si au descoperit ca 45% dintre acestea sufereau de sindromul stresului posttraumatic (PTSD), chiar si la trei ani dupa aflarea diagnosticului si inceperea tratamentului.

Stiind ca bolnavele de cancer la san sunt predispuse la PTSD, medicii vor trebui sa creeze un plan de asistenta pentru paciente, care sa ia in calcul toate aspectele ale bolii", spun cercetatorii de la Universitatea Panteion, din Atena, care le recomanda doctorilor sa fie extrem de atenti si la nivelul de stres al pacientelor, in timpul tratamentului.

Femeile cu diabet risca sa faca si cancer colorectal

Sindromul de stres posttraumatic se instaleaza atunci cand pacientul este agresat cel putin o luna de un factor de stres extrem, cum ar fi accidente, abuzuri, deces al unei persoane dragi sau viol, fiind extrem de raspandit in randul soldatilor care se intorc de pe campul de lupta.

Principalele sale simptome sunt indiferenta fata de viata cotidiana, lipsa reactiei, dificultati de concentrare, inexistenta activitatilor uzuale, retrairea evenimentului traumatizant, emotii exagerate, iritabilitate, accese de manie,tulburari ale somnului, potrivit Sfatul Medicului.

Esti stresat? Ai toate sansele sa ajungi obez

Alaturi de aceste manifestari clinice apar si o serie de reactii concretizate in: depresii, anxietate accentuata mergand pana la atac de panica, halucinatii, folosirea drogurilor si alcoolului, intentia de izolare.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...