Mananci sarat? Risti sa te imbolnavesti de cancer

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:17
3456 citiri
Mananci sarat? Risti sa te imbolnavesti de cancer

Daca mananci sarat nu ar trebui sa-ti faci doar griji legate de tensiune, ci chiar de cancer. O astfel de dieta, bogata in sare, este un factor de risc important in cancerul la stomac, arata un nou studiu.

Mai ales in conditiile in care exista si o infectie cu bacteria Heliobacter pylori, riscul de instalare a cancerului stomacal este mult mai mare, spun oamenii de stiinta de la Universitatea americana Vanderbilt, conform Medical Daily.

Conform unui raport publicat de jurnalul de specialitate Infection and Immunity, jumatate din populatie are acest tip de bacterie in stomac, insa marea majoritate nu are niciun fel de simptome. Exista, insa, si cazuri in care se ajunge la ulcer dureros.

Bacteria H. pylori produce si o oncoproteina numita cagA, necesara dezvoltarii tumorilor in cancerul gastric. Astfel, cei care au aceasta bacterie in stomac sunt de sase ori mai predispusi la cancerul de stomac.

Concluziile au aparut in urma monitorizarii unui grup de rozatoare cu un sistem digestiv similar noua. In cadrul studiului, toti cobaii au fost infectati cu bacteria H. pylori sau cu o alta, mutanta, care nu ducea la formarea oncoproteinei cagA. Jumatate dintre rozatoare au avut o dieta normala, in timp ce restul subiectilor au primit alimente sarate.

La finele experimentului s-a descoperit ca rozatoarele care mancasera sarat aveau deja cancer gastric, in timp ce in cazul celuilalt grup doar jumatate erau bolnave. Niciuna dintre rozatoarele care fusesera infectate cu bacteria mutanta nu a prezentat urme de cancer gastric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#mancare sarata cancer stomac, #alimente sarate cancer gastric, #sare pericol sanatate, #sare boli , #cancer