Ziare.com

Neasteptat: sutienul previne cancerul de san!

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 17:29

   

Neasteptat: sutienul previne cancerul de san!
Cercetatorul Gautham Venugopalan, de la Univesitatea Berkeley, California, SUA, a demonstrat ca forta fizica aplicata asupra corpului nostru are legatura directa cu dezvoltarea celulelor canceroase sau, dimpotriva, cu prevenirea acestui fenomen.

In ceea ce priveste sanul femeii, compresia exercitata sub orice forma asupra acestuia previne cresterea celulelor canceroase mamare si instalarea cancerului, relateaza Infoniac.

Sub acest aspect, efectul sutienului este benefic, intrucat, prin actiunea sa, el exercita o permanenta compresie asupra sanului, impiedicand dezvoltarea celulelor canceroase mamare, daca este folosit permanent, afirma cercetatorul.

Profesorul Gautham Venugopalan, impreuna cu echipa sa, a cultivat celule maligne mamare intr-un gel, introdus in mediu de siliciu flexibil. Intr-o prima etapa, s-au aplicat compresii mecanice, iar efectul a fost anihilrea spectaculoasa a respectivelor celule maligne.

In etapa a doua, s-a repetat experimentul in acelasi mediu, fara exercitarea presiunilor, iar celulele s-au dezvoltat in voie, generand formatiuni canceroase.

Sunt in curs alte experimente menite sa stabileasca presiunea optima pentru blocarea dezvoltarii celulelor canceroase si n-ar fi exclus sa apara in viitor sutiene medicale individualizate, pentru a asigura o buna protectie contra cancerului mamar.

Pana cand vor apare insa concretizate rezultatele acestor cercetari, este bine ca femeile sa-si rememoreze simptomele prevestitoare ale cumplitei boli:

- Umflaturi sau ingrosari pe suprafata sanului, constatate tactil, prin palparea pielii.
- Un simptom caracteristic este formarea de noduli sub brat - unul sau mai multe.
- Negi cu sange sau fara sange in zona sfarcului.
- Modificari in dimensiunea sau forma unui san.
- Formarea de denivelari pe suprafata sanului.
- Scufundarea sfarcului spre interiorul sanului.
- Roseata pe epiderma sanului sau formarea unor adancituri, ori aspectul de "coaja de portocala".

Toate acestea sunt simptome care pot prevesti un cancer de san, desi de cele mai multe ori alarma este falsa. Riscul este insa prea mare pentru ca persoana care a identificat simptomele sa nu mearga urgent la medic.

Se stie despre cancerul de san ca devine fatal daca este descoperit prea tarziu, dar se poate trata fara urmari si cu rezultate sigure, daca se actioneaza in faza incipienta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3936 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

davai sutien

pe vremea urss-ului marinarii romani (nu basescu) vindeau sutiene la in porturile rusesti. tovarasele educate intru' marxism insa le purtau peste rochie

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor