Neasteptat: sutienul previne cancerul de san!

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 17:29
5370 citiri
Neasteptat: sutienul previne cancerul de san!

Cercetatorul Gautham Venugopalan, de la Univesitatea Berkeley, California, SUA, a demonstrat ca forta fizica aplicata asupra corpului nostru are legatura directa cu dezvoltarea celulelor canceroase sau, dimpotriva, cu prevenirea acestui fenomen.

In ceea ce priveste sanul femeii, compresia exercitata sub orice forma asupra acestuia previne cresterea celulelor canceroase mamare si instalarea cancerului, relateaza Infoniac.

Sub acest aspect, efectul sutienului este benefic, intrucat, prin actiunea sa, el exercita o permanenta compresie asupra sanului, impiedicand dezvoltarea celulelor canceroase mamare, daca este folosit permanent, afirma cercetatorul.

Profesorul Gautham Venugopalan, impreuna cu echipa sa, a cultivat celule maligne mamare intr-un gel, introdus in mediu de siliciu flexibil. Intr-o prima etapa, s-au aplicat compresii mecanice, iar efectul a fost anihilrea spectaculoasa a respectivelor celule maligne.

In etapa a doua, s-a repetat experimentul in acelasi mediu, fara exercitarea presiunilor, iar celulele s-au dezvoltat in voie, generand formatiuni canceroase.

Sunt in curs alte experimente menite sa stabileasca presiunea optima pentru blocarea dezvoltarii celulelor canceroase si n-ar fi exclus sa apara in viitor sutiene medicale individualizate, pentru a asigura o buna protectie contra cancerului mamar.

Pana cand vor apare insa concretizate rezultatele acestor cercetari, este bine ca femeile sa-si rememoreze simptomele prevestitoare ale cumplitei boli:

- Umflaturi sau ingrosari pe suprafata sanului, constatate tactil, prin palparea pielii.

- Un simptom caracteristic este formarea de noduli sub brat - unul sau mai multe.

- Negi cu sange sau fara sange in zona sfarcului.

- Modificari in dimensiunea sau forma unui san.

- Formarea de denivelari pe suprafata sanului.

- Scufundarea sfarcului spre interiorul sanului.

- Roseata pe epiderma sanului sau formarea unor adancituri, ori aspectul de "coaja de portocala".

Toate acestea sunt simptome care pot prevesti un cancer de san, desi de cele mai multe ori alarma este falsa. Riscul este insa prea mare pentru ca persoana care a identificat simptomele sa nu mearga urgent la medic.

Se stie despre cancerul de san ca devine fatal daca este descoperit prea tarziu, dar se poate trata fara urmari si cu rezultate sigure, daca se actioneaza in faza incipienta.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...