Ziare.com

Noi medicamente pentru cancerul de piele si cel pulmonar

de Irina Ursu
Duminica, 06 Iunie 2010, ora 16:55

   

Persoanele care sufera de cancer de piele sau pulmonar ar putea sa fie vindecate cu niste medicamente care sunt inca in teste, dar care pana in prezent au dat rezultate uimitoare, acestea fiind prezentate sambata in cadrul unei conferinte medicale care a avut loc la Chicago.

Este vorba de un tratament, un medicament imunostimulator numit ipilimumab, care asigura o perioada mai lunga de viata in randul pacientilor cu melanom care s-a extins dincolo de piele si in alte parti ale corpului, in timp ce un alt medicament, crizotinib, a redus tumorile la pacientii cu cancer pulmonar cu o anomalie genetica specifica, informeaza Sun Times.

Ambele au fost evidentiate in studiile prezentate in Chicago, la reuniunea anuala a Societatii Americane de Oncologie Clinica.

Studiul a implicat 676 de pacienti cu melanom metastatic care au fost tratati in prealabil fara succes. Pacientii au fost repartizati aleatoriu sa primeasca ipilimumab si cu un vaccin experimental numit melanom gp100, sau o combinatie a celor doua.

Cei care au primit ipilimumab, cu sau fara vaccin, au trait aproximativ cu 10 luni mai mult, in medie, fata de 6,4 luni pentru pacientii din grupul de control care au primit numai vaccinul gp100.

Aceste constatari, publicate in New England Journal of Medicine, sunt importante, deoarece este prima data cand s-a realizat o imbunatatire semnificativa in supravietuire a persoanelor cu melanom avansat, a declarat co-autorul studiului Dr. Steven J. O'Day, director al programului de melanom la Clinica Angeles si Institutul de Cercetare in California.

Reactii adverse grave au aparut doar la 10 la 15 % dintre pacientii care au primit medicamentul experimental, comparativ cu 3% din pacientii din grupul de control. Au fost 14 de decese legate de acest medicament, dintre care sapte au fost implicate probleme cu sistemul imunitar.

Sansa si pentru pacientii cu cancer pulmonar

Cat despre cancerul pulmonar cercetatorii s-au concentrat pe eficienta crizotinib.
Celor 82 de pacienti care au primit medicamentul li s-au micsorat semnificativ tumorile. "Este un raspuns 'de necrezut', luand in considerare ca la pacientii in studiu s-au incercat o medie de trei alte medicamente", a declarat Dr. ASCO Lichter, care nu a fost implicat in studiu .

Dar sunt necesare cercetari viitoare, deoarece studiul a avut un numar mic de pacienti si este prea devreme pentru a da un rezultat final.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2350 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor