Nou tratament al cancerului sangvin, testat cu succes

Joi, 22 Iulie 2010, ora 11:54
2432 citiri
Nou tratament al cancerului sangvin, testat cu succes
Foto: Arhiva

Un nou tratament testat pe pacientii bolnavi de cancer al sangelui, care nu mai aveau alte optiuni terapeutice, a dat rezultate incurajatoare, potrivit unei echipe de medici si cercetatori francezi.

Rezultatele testului clinic cu acest nou tratament pe 17 pacienti bolnavi de leucemii sau limfoame in recidiva au fost publicate miercuri in revista americana Science Translational Medicine, citate de AFP.

Noul tratament, pus la punct cu succes de echipa franceza, consta in injectarea de limfocite (tip de globule albe) tratate in prealabil pentru a spori actiunea lor anticanceroasa.

In tratarea prealabila se elimina o fractiune din limfocitele injectate - regulatoare T - pentru ca aceasta inhiba actiunea anticanceroasa a celorlalte limfocite.

"La o treime dintre pacienti, tratamentul a avut efecte antitumorale benefice, inregistrandu-se o remisie de lunga durata a bolii, care era refractara la terapiile disponibile", a explicat AFP doctorul Maury de la spitalul "Henri Mondor", coordonator al testului.

Cancerul, tratat prin inlocuirea maduvei osoase

Leucemiile si limfoamele fac parte din cancerele care pot fi tratate prin inlocuirea totala a maduvei osoase a pacientului bolnav cu cea a unui donator sanatos. Efectul anticanceros al grefei de maduva osoasa se bazeaza pe inlocuirea completa a maduvei osoase bolnave cu cea a donatorului, dar si pe injectarea, in momentul transplantului, de celule imunitare provenite de la acelasi donator.

Aceste celule - in special limfocitele - pot, in anumite conditii, sa elimine celulele canceroase ale pacientului.

Totusi, grefa de maduva osoasa nu vindeca totdeauna cancerul. Din acest motiv, echipa de medici si cercetatori francezi s-a gandit sa inlature din celulele injectate grupul de globule albe, limfocitele regulatoare T, care le impiedica pe celelalte sa atace cancerul.

Acest nou tratament terapeutic a permis accelererea atacului la 12 din cei 17 pacienti, ajungandu-se la "o remisie durabila a cancerului sanguin la cinci dintre ei, de peste doi ani in medie", a spus doctorul Maury.

Aceasta tehnica, in curs de imbunatatire, ar putea fi extinsa si la alte forme de cancer, incheie el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#tratament cancer sangvin, #transplant maduva osoasa , #cancer