Oamenii de stiinta americani au descoperit un nou test care ajuta la detectarea din timp a cololului uterin.
Noul test foloseste o metoda pe baza de caldura, sangele fiind examinat pentru a se detecta prezenta celulelor canceroase, dar si stadiul afectiunii, arata BBC.
Studiul realizat de oameni de stiinta de la Universitatea Louisville (SUA) a aratat ca anumite proteine specifice celulelor canceroase care circula in organismul bolnavilor pot fi detectate cu ajutorul noului dispozitiv, care foloseste caldura pentru a analiza sangele.
In prezent, testele pentru depistarea cancerului de col uterin se fac prin detectarea celulelor anormale, prin testul Papanicolau si identificarea virusurilor cu un inalt risc, ce pot cauza boala.
Noul test presupune utilizarea unor mostre de sange de la paciente si analizarea acestora cu ajutorul "termogramei plasmatice", o tehnologie pe baza de caldura, care "vede" harta proteinelor din sange. Rezultatul analizei reprezinta un fel de amprenta a continutului de proteine. In cazul in care sunt identificate proteine specifice celulelor canceroase, atunci este nevoie de o analiza suplimentara.
Noua metoda a fost testata pe 67 de femei aflate in diferite stadii ale cancerului de col uterin, pentru a vedea daca testul poate face diferenta intre cei bolnavi si persoanele sanatoase.
Coordonatoarea studiului, dr. Nicola Garbet, a precizat ca, "folosind testul pe baza de caldura, am reusit sa identificam stadiile cancerului mai eficient, printr-o masura mai convenabila si mai putin intruziva".
Medicul Emma Smith din cadrul Centrului pentru Cercetare a Cancerului din Marea Britanie a declarat pentru BBC ca "aceasta noua abordare ar putea conduce la imbunatatirea considerabila a modului in care detectam, tratam si monitorizam cancerul de col uterin. Dar studiul este unul destul de mic si are nevoie de testari mai ample, pentru confirmarea rezultatelor".
Cosmin Ghimpu