Painea alba "normala" este dusmanul oricarei persoane care tine la felul in care arata si la sanatatea sa: se digera prea repede, face ca nivelul de glucoza din sange sa creasca brusc si foarte mult si se afla in stransa legatura cu obezitatea, fapt confirmat deja de mai multe studii. Pe scurt, e de ocolit.
Insa un cercetator de la Universitatea din Singapore, Zhou Weibiao, a gasit formula unui tip de paine care sa aduca numai beneficii, pastrand gustul si textura cu care amatorii de paine alba sunt obisnuiti. Bogata in antioxidanti care previn cancerul, aceasta paine purpurie este digerata intr-un timp cu 20% mai mare si contine doar compusi naturali.
Conform CNN, se poate spune ca e vorba despre un super-aliment.
Problema majora cu painea este indicele sau glicemic mare: continutul de zahar ajunge imediat in sange, facand ca nivelul de glucoza sa urce brusc. Faptul ca se digera repede inseamna ca si senzatia de foame vine mai curand si se consuma mai multa mancare decat in mod normal.
"Provocarea a fost sa vedem daca putem schimba reteta painii, fara sa schimbam textura painii albe pe care oamenii o iubesc atat de mult", a explicat omul de stiinta.
Acesta a decis sa extraga antocianine (antioxidanti naturali) din orezul negru si sa le adauge in paine. In ciuda faptului ca este cunoscuta puterea antioxidantilor si efectele lor benefice asupra sanatatii, stiinta de a adauga antocianine, ca ingredient, in mancare este "foarte limitata", explica omul de stiinta.
Potrivit acestuia, 80% dintre antioxidanti sunt pastrati in paine chiar daca aceasta este coapta la 200 de grade Celsius. "Daca vrei sa te bucuri de textura painii albe si sa-ti incetinesti digestia, e probabil cea mai buna formula. Iar culoarea nu e rea deloc", mai afirma Zhou.
Antocianinele, pigment natural care se gaseste mai ales in legume si fructe, asa cum sunt strugurii, afinele sau cartofii dulci, sunt cele care dau culoarea caracteristica. Studiile au aratat ca antocianinele ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si neurologice, ba chiar si a cancerului, jucand un rol important si in mentinerea greutatii si in "gestionarea" diabetului, gratie faptului ca inhiba enzimele digestive si reduc nivelul de glucoza din organism.
In ceea ce priveste caloriile, numarul ramane acelasi ca si in cazul painii albe. Insa marindu-se timpul de digestie, se mananca mai rar, in final consumandu-se mai putina mancare. Practic, acelasi numar de calorii "satura" pentru mai multa vreme.
Painea mov nu este inca pe piata, insa omul de stiinta a fost deja abordat de mari producatori, care mizeaza pe succesul acesteia, odata lansata. Deja exista unii care viseaza ca antocianinele se vor putea adauga si in ciocolata, transformand-o, astfel, dintr-o gustare vinovata intr-una extrem de sanatoasa.