Nu numai femeile fac cancer de san. Iar la barbati e si mai periculos Interviu

Duminica, 13 August 2017, ora 18:38
10940 citiri
Nu numai femeile fac cancer de san. Iar la barbati e si mai periculos Interviu
Foto: Dr. Catalin Costovici

Cancerul de san este din ce in ce mai raspandit. Chiar daca mai ales femeile sunt afectate de aceasta boala, si barbatii pot fi diagnosticati cu acest tip de cancer.

Catalin Costovici, medic primar oncologie, Expert Doc.ro, ne-a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca aceasta forma de cancer este extrem de rara in cazul barbatilor.

Fiind mai rar si nedureros in primele faze, cancerul mamar la barbati este diagnosticat foarte tarziu, iar riscul de deces este mult mai mare decat in cazul femeilor.

Boli frecvente in randul femeilor care pot aparea si la barbati

Care sunt principalele deosebiri intre cancerul de san in cazul barbatilor fata de cel in cazul femeilor?

Cancerul mamar la barbati este extrem de rar - inseamna cam 1% din totalul cancerelor mamare. In general, se diagnosticheaza mai tarziu pentru ca, de obicei, barbatii sunt mai putin "reactivi" la modificarile sanului comparativ cu femeile.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc sunt dati de: varsta inaintata, expunerea la un nivel crescut de estrogen terapeutic sau persoanele obeze care produc estrogeni in exces sau expuneri accidentale la pesticide gen DDT, afectiuni hepatice, istoric familial de cancer mamar sau modificari genetice (ex. BRCA1 si 2), expunere la radiatii (terapeutic; de exemplu - pentru o boala hematooncologica in copilarie).

Care sunt primele simptome? Cand trebuie sa isi puna un barbat semne de intrebare?

In principiu, tabloul clinic este similar cancerului mamar la femei - modificari de forma a sanului, retractie mamelonara, retractie tegumentara, formatiune palpabila si/sau vizibila, scurgeri mamelonare, leziuni cu aspect eczematiform la nivel mamelonar. Durerea apare, in general, tardiv in evolutie.

Nu exista elemente specifice cancerului mamar la barbati.

Exista anumite analize de sange care pot indica o problema in acest sens?

Nu exista analize de sange care sa indice o eventuala problema mamara. Markerii tumorali, precum CA15-3, doar sporadic se modifica in boala incipienta si aproape intotdeauna in boala avansata sau metastatica.

Cancerul la barbati, diagnosticat, in majoritatea cazurilor, mult prea tarziu

In ce consta tratamentul?

Tratamentul depinde de stadiul bolii si este similar celui din cazul femeilor. Acesta include operatia, ca prim gest terapeutic in stadiile incipiente I si II, urmata sau nu de terapie adjuvanta citostatica, iradianta sau hormonala, in functie de profilul tumorii.

In stadiile local avansate IIIa sau IIIB terapia preliminara este, in general, citostatica, urmata de operatie si/sau radioterapie.

Am citit ca riscul de deces este mult mai mare fata de cazul femeilor. Este adevarat?

Intr-adevar, spre deosebire de cancerul mamar "obisnuit" la femei, la barbati, in general, cancerul este mai agresiv si prognosticul este mai prost.

Protejeaza-te! Afla mai multe despre beneficiile si riscurile acoperite de asigurarile de viata.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...