Numarul bolnavilor de cancer va creste cu 50%, pana in 2030

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 08:57
3097 citiri
Numarul bolnavilor de cancer va creste cu 50%, pana in 2030

Mai bine de 500.000 de romani au fost diagnosticati cu cancer, iar cifra este in continua crestere, estimarile aratand ca, in 20 de ani, numarul bolnavilor va creste cu 50%.

Siuatia este cu atat mai grava cu cat listele de asteptare sunt uriase, iar unii bolnavi mor pana primesc tratament. Din nefericire, doar cei mai norocosi au acces la terapii tintite, care le asigura viata lunga si chiar vindecare.

"Noile terapii au aparut in Romania in ultimii zece ani si sunt pe lista de gratuitati, cu aprobarea Casei Nationale de Asigurari. Preturile lor sunt intre 70 si 170 de milioane de lei vechi pe luna. Pacientul intra initial pe o lista de asteptare, iar, dupa ce i se aproba terapia, tratamentul e sustinut financiar continuu de Casa Nationala de Asigurari.

Cea mai grea problema e accederea la medicament, deci prima aprobare, pentru ca ulterior, la trei-patru luni, se fac din nou referate si, daca pacientul raspunde la tratament, terapia este continuata", sustine oncologul Florin Bacanu, specialist in oncologie medicala la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala, conform Evenimentul Zilei.

Din nefericire, insa, pe lista de asteptare se afla persoane care nu prea au timp, iar trecerea timpului e in detrimentul pacientului pentru ca metastazele cresc mult mai repede.

"Faptul ca deja sunt peste 3.500 de bolnavi pe terapii tintite si supravietuiesc in ciuda stadiului avansat al bolii, in ciuda metastazelor, inseamna ca terapiile tintite chiar functioneaza. Daca un tratament clasic ofera supravietuire de, sa zicem, un an si jumatate, cel cu molecule inteligente poate dubla perioada", a adaugat medicul.

Intrebat cum ii afecteaza pe pacientii cu cancer emigrarea medicilor, specialistul a precizat ca situatia nu face decat sa inmulteasca numarul de pacienti care nu au de cine sa fie tratati.

"Se estimeaza ca, in 20 de ani, numarul pacientilor cu cancer va creste cu 50%, iar aceasta inseamna ca inca de acum ar trebui sa fie scoase posturi la concurs pentru specialisti tineri care, peste 20 de ani sa fie gata formati. Or, sunt probleme financiare si prioritatile sunt dictate de urgente, de problemele imediate.

Pentru a combate cresterea imbolnavirilor de cancer e nevoie de masuri pe termen lung care sa vizeze alimentatia sanatoasa, indepartarea noxelor cancerigene. Insa preventia e foarte scumpa. Costa enorm sa pui numai o pastila de vitamina A in fiecare paine care se consuma in Romania, cu gandul ca dupa zece ani populatia ar putea fi mai putin carentata", a conchis oncologul Florin Bacanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bolnavi cancer, #medici cancer, #tratament cancer , #cancer
Comentarii
Poza i.mardan
i.mardan
rank 2
Poza deleanuu
deleanuu
rank 1
DOUA PAHARE DE APA CU O LINGURITA DE BICARBONAT DE SODIU TE SCAPA DE CANCER