Prevenirea cancerului pulmonar - Ce spune medicul

Duminica, 12 Iunie 2011, ora 12:46
13916 citiri
Prevenirea cancerului pulmonar - Ce spune medicul

Cancerul pulmonar este cel care face cele mai multe victime, atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, depasind numarul celor care sufera de cancer de prostata si mamar. Acest lucru este dovedit de gradul mare de mortalitate aparut odata cu punerea diagnosticului.

Este descoperit de cele mai multe ori tardiv, depasind stadiile in care mai poate fi tratat medicamentos. Astfel, doar 14% din pacienti ajung sa traiasca o perioada indelungata de timp (peste 5 ani). Peste 1,3 milioane de persoane mor anual in intreaga lume din cauza cancerului pulmonar.

Cand apare cancerul pulmonar

Pana la varsta de 39 ani, probabilitatea aparitiei cancerului pulmonar este destul de redusa, aceasta crescand odata cu inaintarea in varsta. Maximul riscului apare in jurul varstei de 70 ani.

Apare de cele mai multe ori la fumatori. Totusi, poate aparea si la nefumatori, fiind corelat cu expunerea cronica la azbest, poluare exagerata sau factori genetici.

De asemenea, cancerul pulmonar mai poate aparea ca urmare a metastazarii provenite de la alte organe. Plamanul este un organ foarte sensibil si de aceea este printre primele la care se raspandeste tumoarea localizata in alte parti ale corpului.

Cauze

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, in cazul carora aproape niciodata motivul aparitiei nu poate fi elucidat, in cazul cancerului la plamani cauza a peste 90% dintre cazuri este tutunul.

In randul femeilor fumatoare, riscul este de 12% iar in randul barbatilor fumatori de 17 procente. Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, a declarat pentru Ziare.com ca un om care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi are un risc de 20-25 ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu un nefumator.

Daca persoana cu pricina renunta la fumat, riscurile se reduc treptat, dar nu atat de repede cum s-ar dori. Dupa o prioada indelungata de fumat, chiar daca renunti, abia dupa 15 ani de abstinenta reusesti sa reduci riscul la nivelul unui om care nu a fumat niciodata. Ceea ce inseamna ca trebuie sa constientizezi cat mai devreme in viata cat de nociv este acest obicei pentru tine, de preferinta inainte sa ajungi la varsta critica.

Cei mai importanti factori de risc sunt:

- numarul tigarilor fumate;

- continutul in nicotina al tigarilor;

- varsta la care ai inceput sa fumezi;

- perioada de timp in care ai fumat.

Alte cauze:

- fumatul pasiv: 25 de procente dintre cazurile de cancer pulmonar depistate la nefumatori sunt corelate cu fumatul pasiv. Aici este vorba despre expunerea cronica la fumul de tigara. De aceea autoritatile fac demersuri pentru a interzice fumatul in spatiile publice si, in cazul in care acest lucru nu este posibil, sa existe o delimitare foarte stricta intre zonele de fumatori si de nefumatori.

Si viata copiilor poate fi pusa in pericol de catre parintii fumatori, caci organele celor mici sunt foarte sensibile si adultii care fumeaza in casa ii expun la o cantitate mare de substante nocive.

O persoana nefumatoare care traieste in mod constant alaturi de un fumator are un risc de doua ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.

- azbestoza: datorita rezistentei sale mari la caldura, de-a lungul anilor, fibrele de azbest au fost folosite in confectionarea diverselor obiecte (materiale termoizolante, cum sunt invelisuri si straturi de protectie; materiale textile, hartie si placi "ignifugate"; materiale electroizolante; echipamente individuale de protectie).

- afectiuni pulmonare cronice: tuberculoza sau boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC) creste riscul aparitiei cancerului pulmonar de 4-5 ori, chiar daca persoana cu pricina nu fumeaza.

- expunerea la radon, un element ce apare in urma descompunerii radioactive a radiului, poate fi un alt factor de risc. Acesta se gaseste si in aerul inspirat, dar cantitatea gasita in mod normal nu este nociva pentru sanatate. Aproximativ 2% din cazurile de cancer pulmonar depistate anual sunt cauzate de acest element.

- infectia HIV: riscul pacientilor care au acest virus este de 6 ori mai mare decat in cazul unei persoane sanatoase.

- alte elemente cancerigene: cuprul, cromul, aluminiul sau beriuliul in exces au si ele riscuri cancerigene asupra organismului uman. In plus, odata instalat cancerul, daca o ruda apropiata a mai suferit de aceasta boala, inseamna ca evolutia ei va fi mult mai rapida si mai puternica, intrand in functiune anumite gene oncogene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#cancer pulmonar, #cancer la plamani, #cancer pulmonar prevenire, #cancer pulmonar factori de rist, #cancer pulmonar fumat, #cancer pulmonar tigari, #cancer pulmonar motive , #cancer