Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Risti sa faci cancer colorectal daca ai hemoroizi? Ce simptome are aceasta boala si ce analize trebuie sa faci Interviu

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 08:22
61514 citiri
Risti sa faci cancer colorectal daca ai hemoroizi? Ce simptome are aceasta boala si ce analize trebuie sa faci Interviu
Foto: Medical Pr

Cancerul colorectal reprezinta a treia cauza de cancer atat in SUA, cat si in Europa.

Multe persoane se intreaba daca hemoroizii pot conduce la o astfel de forma de cancer sau daca este ereditar. La aceste intrebari ne-a raspuns dr Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti si coordonator Endogastrohep Center, intr-un interviu acordat Ziare.com

Care sunt primele simptome ale cancerului colorectal?

Primele manifestari sugestive pentru cancerul colorectal sunt:

  • Rectoragii (prezenta de sange in scaun) ;
  • Tulburari de tranzit intestinal (alternanta intre diaree si constipatie) ;
  • Modificarea aspectului scaunului (calibru redus cu aspect de scaun creionat, falsa diaree) ;
  • Durere abdominala de cauza neprecizata (dureri colicative, manifestari subocluzive) ;
  • Tenesme rectale;
  • Anemia prin hemoragii oculte (care nu pot fi sesizate).

In formele avansate si in cele cu metastaze se instaleaza astenia, inapetenta, scaderea ponderala.

E mai frecvent la o anumita categorie de persoane?

In populatia cu risc mediu (standard), CCR apare mai frecvent dupa varsta de 50 de ani, insa se constata o crestere a incidentei sub aceasta varsta, astfel incat unu din zece pacienti are varsta sub 50 ani.

O categorie speciala o reprezinta populatia cu risc crescut:

  • Istoric familial de CCR;
  • Persoane din familii cu Polipoza Familiala Adenomatoasa;
  • Persoane din familii cu predispozitie genetica - sindrom Lynch;
  • Pacienti cu boli inflamatorii intestinale (Boala Crohn si Rectocolita ulcero-hemoragica).

Este de mai multe feluri?

Este CCR sporadic (non-ereditar) si CCR ereditar, iar din punct de vedere morfopatologic peste 95% sunt adenocarcinoame (tumori maligne) care se dezvolta din adenoame (tumori benigne) ; procentul de 5% este reprezentat de limfoame, carcinoame endocrine, carcinoame scuamoase.

Practic, poate fi ereditar.

Da, asa cum am mentionat mai sus exista forme ereditare: Polipoza adenomatoasa familiala, CCR ereditar non-polipozic (sindrom Lynch), anomaliile genetice reprezinta aproximativ 25% din totalitatea CCR.

Poate fi confundat cu o alta afectiune?

Da, de cele mai multe ori pacientii neglijeaza simptomele sau considera ca apartin altor afectiuni digestive. De cele mai multe ori, rectoragiile sunt puse pe seama hemoroizilor, durerile abdominale si tulburarile de tranzit pe seama sindromului de intestin iritabil. Colonoscopia transeaza diagnosticul.

Ce analize trebuie sa isi faca o persoana si cat de des pentru a descoperi din timp cancerul?

Deoarece este o afectiune cu evolutie fatala, daca nu este diagnosticat si tratat la timp, dezvoltandu-se pe polipi precancerosi, s-a dezvoltat o strategie de screening in populatia cu risc standard, iar recomandarile American College of Gastroenterology sunt: colonoscopie la fiecare zece ani, sigmoidoscopie (investigarea ultimilor 60 cm ai colonului) la fiecare cinci ani si test de hemoragii oculte fecale anual sau test de hemoragii oculte anual, sigmoidoscopie la fiecare cinci ani si irigografie cu dublu contrast la fiecare cinci-zece ani.

Tehnici alternative de screening: colonografia CT, videocapsula endoscopica de colon si testul DNA din materii fecale au fost propuse de catre ghidurile internationale, dar nu pot fi recomandate pentru screening in populatia generala. Colonoscopia totala este metoda ideala (gold standard) in screeningul CCR pentru abilitatea de a vizualiza intreg colonul si de a detecta, a preleva biopsii si a indeparta polipii in timpul procedurii.

Ce masuri ajuta la prevenirea cancerului colorectal

Exista limite legate de varsta pentru aceste analize?

In cazul populatiei cu risc standard si fara simptome este recomandat ca screeningul sa se efectueze in intervalul de varsta 50-75 de ani, o colonoscopie la zece ani. Populatia cu risc crescut trebuie sa respecte un alt program de screening care incepe de la 40 ani sau chiar mult mai devreme in functie de afectiune.

Ce istoric medical au persoanele care sufera de cancer colorectal?

Factorii de risc major pentru CCR sunt reprezentati de predispozitia genetica si de factorii de mediu.

Daca, in cazul predispozitiei genetice (populatia cu risc crescut), nu putem preveni aparitia CCR, dar putem face o supraveghere riguroasa colonoscopica si o aplicare a ghidurilor de tratament, care pot recomanda inclusiv colectomia totala (indepartarea intregului colon) in cazul polipozei adenomatoase familiale si bineinteles trebuie sa fim atenti si la factorii de mediu.

In cazul CCR izolat (sporadic), factorii de risc major asociati sunt reprezentati de factorii de mediu: factorii de dieta (dieta saraca in fibre vegetale si bogata grasimi, proteine si carne rosie), varsta si prezenta polipilor adenomatosi colonici. Fumatul creste riscul de CCR.

Exista vreo legatura intre hemoroizi sau polipii anali si cancerul colorectal?

Intre hemoroizi si CCR nu exista nicio legatura, dar polipii anali pot fi leziuni precanceroase care pot evolua spre CCR.

Care sunt cauzele aparitiei acestui tip de cancer?

CCR se dezvolta pe polipi precancerosi localizati la nivelul rectului sau colonului in conditiile unor factori de risc:

- factorii de mediu: dieta hipercalorica bogata in grasimi, proteine si carne rosie si saraca in fibre alimentare, fructe si legume, vitamine si micronutrienti;

- varsta peste 40 de ani: sub 3% dintre cazuri apar la persoanele sub 40 ani, incidenta creste rapid dupa 45 ani si se dubleaza cu fiecare decada de viata, crescand semnificativ dupa varsta de 50 ani (92,22%) ;

- predispozitia genetica: CCR ereditare la care anomaliile genetice sunt mostenite si CCR izolate la care anomaliile genetice sunt dobandite in cursul vietii.

Exista medicamente ce pot creste riscul de a dezvolta acest cancer?

Sunt o serie de plante folosite in tratarea constipatiei, care produc iritatii si leziuni la nivelul colonului si care se regasesc si in unele medicamente cu rol laxativ (crusinul, senna, aloe) ; crusinul care contine derivati antracenici poate creste riscul de CCR.

Este adevarat ca aspirina ar proteja organismul de acest tip de cancer?

Da, este adevarat! Aspirina si antiinflamatoarele nesteroidiene cu activitate selectiva (Celebrex si sulindac) sunt utilizate in chimioprofilaxia CCR. Supravegherea consumatorilor cronici de aspirina, in cadrul unui studiu, a demonstrat o reducere seminificativa a deceselor prin CCR.

Cum poate fi prevenit acest tip de cancer?

Cea mai buna masura de preventie este supravegherea colonoscopica la 10 ani dupa varsta de 50 ani pentru depistarea polipilor precancerosi. Persoanele cu istoric de CCR in familie trebuie sa inceapa supravegherea de la 40 ani sau cu 10 ani mai devreme decat varsta celui mai tanar membru din familie diagnosticat, iar supravegherea va fi la 3-5 ani.

In familiile cu polipoza adenomatoasa familiala, copiii incepand cu varsta de 10-12 ani trebuie sa inceapa supravegherea colonoscopica la fiecare 1-2 ani, iar la cei cu CCR ereditar non-polipozic de la 20-25 ani la fiecare 2 ani pana la 40 ani, apoi anuala. Persoanele care au fost operate pentru CCR vor efectua o colonoscopie in primul an dupa interventie, apoi la 3-5 ani.

Persoanele care au prezentat polipi colonici extirpati endoscopic vor efectua o colonoscopie de control in primele 6 luni, apoi la 3-5 ani. Persoanele diagnosticate cu boala Cron sau rectocolita ulcerohemoragica vor fi supravegheate colonoscopic la 1-2 ani dupa 8-10 ani de la diagnostic pentru depistarea displaziei-leziune premaligna.

I se mai spune si boala alimentatiei gresite. Cum ne putem feri de cancerul colorectal?

Un studiu efectuat de catre Institutul German de Alimentatie Umana Potsdam-Rehbruecke si publicat in BMC Medicine a analizat datele privitoare la 347.237 de barbati si femei din 10 tari pe o perioada de 12 ani si a descoperit cinci elemente sanatoase ale stilului de viata asociate cu o micsorare a riscului de aparitie a CCR:

- pastrati o greutate corporala sanatoasa;

- evitati depunerea de grasime in zona abdominala;

- faceti exercitiu fizic in mod regulat;

- nu fumati si limitati consumul de alcool;

- adoptati o alimentatie bogata in fructe, legume, peste, seminte si fructe oleaginoase, fibre, si mai saraca in carne rosie si mezeluri.

In cazul celor ce respectau toate aceste recomandari, riscul de cancer colorectal scadea cu 37%.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cancer colorectal, #simptome cancer colorectal, #analize cancer colorectal , #cancer