S-a descoperit o proteina care ar putea opri metastaza

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 21:30
3026 citiri
S-a descoperit o proteina care ar putea opri metastaza
Foto: Fox News

Unul dintre cele mai teribile aspecte ale tumorii canceroase este capacitatea acesteia de a creste si a se raspandi in corp, asimiland si distrugand celulele sanatoase. O proteina celebra pentru instabilitatea ei ar putea fi insa cheia controlarii raspandirii metastazelor.

Cercetatori ai Universitatii din Oxford au descoperit ca proteina E2F, celebra pentru felul in care uneori favorizeaza aparitia tumorilor si alteori le stopeaza evolutia, ar putea fi folosita pentru a bloca complet aparitia cancerului, dezvaluie Fox News.

Nick La Thangue, profesor in departamentul de oncologie de la Oxford, spune ca abia acum a fost inteleasa natura duala a proteinei. Cand E2F functioneaza bine este un sistem care regleaza activitatea celulelor.

Mai exact, proteina ajuta celulele sanatoase sa se dezvolte, dar cand o celula este avariata sau se imbolnaveste, proteina determina moartea celulei. Acest proces poarta numele de apoptoza si previne acumularea de erori ADN sau dezvoltarea cancerului.

Dar cand celulele canceroase prolifereaza in corp, gena care codifica proteina E2F se modifica, iar proteina isi pierde capacitatea de a asigura moartea celulelor. In schimb, ea ramane permanent in starea de proliferare, sustinand raspandirea celulelor canceroase.

La Thangue spune ca el si colegii lui au identificat compusi medicamentosi care pot tinti enzimele hiperactive din proteina si care ar putea fi utilizati in chimioterapie pentru distrugerea cancerului.

"Nu se va intampla maine dar nici nu va dura 10 ani. As spune ca mai avem cativa ani pana vom incerca niste teste clinice", a spus optimist La Thangue.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#cercetatori proteina tratarea cancerului, #cercetatori descoperire remediu metastaza, #proteina stopeaza proliferare tumori , #cancer