Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de col uterin, usor de depistat si tratat in stadiu incipient

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 08:39
19239 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de col uterin, usor de depistat si tratat in stadiu incipient
Foto: Arhiva personala Ionut Stefan

In lume, cancerul de col uterin ocupa locul doi ca incidenta in randul femeilor, dupa cancerul mamar. In Romania, este pe primul loc in ceea ce priveste cancerele genitale feminine.

Din nefericire, aceasta maladie poate afecta femeile de orice varsta, chiar daca incidenta maxima se regaseste in decadele 4 - 6 de viata, explica pentru Ziare.com dr. Ionut Stefan, de la Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" din Bucuresti.

Inca din adolescenta exista cazuri de cancer de col uterin, diagnosticate chiar in faze avansate si care necesita interventii radicale si tratamente agresive. E cunoscut faptul ca agresivitatea tumorilor maligne (canceroase) este mult mai mare la varste mai mici. De aceea, screeningul (depistarea) pentru cancerul de col uterin trebuie facut din momentul inceperii vietii sexuale a femeii, indiferent de varsta.

Romania, prima din Europa la mortalitatea provocata de cancerul de col uterin

Orice femeie trebuie sa mearga anual la consult ginecologic si sa isi faca testul Papanicolau. Asta pentru ca aceasta maladie, ca majoritatea cancerelor, nu da initial niciun fel de simptom. Adesea, primele simptome care apar si duc femeia la medic sunt manifestari tarzii ale bolii si deja ne gasim intr-un stadiu avansat al acesteia.

Simptome

In cazul cancerului de col uterin, aceste simptome pot fi durerile la contactul sexual sau sangerarile din timpul acestuia, dureri pelvine nespecifice, mici scurgeri alb-galbui sau cu striuri de sange - in afara menstruatiei -, dificultati la urinat sau constipatie. In stadii avansate, apare scaderea in greutate, astenia marcata, iar durerile se accentueaza.

Consultul ginecologic si testarea Papanicolau pot surprinde primele modificari la nivelul colului, pot trage semnalul de alarma si, din fericire in acest caz, putem preintampina aparitia cancerului de col uterin. Orice leziune pe col trebuie tratata de la inceput, pentru a nu evolua si a se dezvolta cancerul de col uterin.

Depistarea infectiei cu HPV, care este factorul de risc nr. 1 in aparitia cancerului de col uterin, este esentiala atunci cand au aparut primele modificari pe col. Tulpinile cu agresivitate maxima sunt 16 si 18.

Agresivitatea virusului poate fi redusa prin niste stimulatoare ale imunitatii, fiind astfel preintampinata aparitia bolii, odata depistata infectia cu HPV. Daca infectarea nu a avut loc se poate realiza vaccinarea anti HPV.

Tratament

Leziunile incipiente pe col pot beneficia de tratamente locale minim invazive. Electrorezectia cu ansa diatermica (ERAD) poate rezolva leziunile de acest tip si astfel opri evolutia bolii.

Daca leziunea este ceva mai mare, atunci e nevoie de o excizie mai larga la nivelul colului uterin - conizatia -, dar cu pastrarea colului uterin si, in consecinta, cu pastrarea organelor genitale si posibilitatea ca femeia sa ramana insarcinata, la fel ca in prima situatie.

Asadar, daca depistarea se face in prima faza a leziunilor la nivelul colului uterin, exista tratamente care sa nu afecteze in niciun fel functia de procreere sau pe cea sexuala a femeii, cu vindecare definitiva.

Depistarea in stadii avansate face ca aceste metode minim invazive sa nu mai fie suficiente pentru vindecare. In aceste cazuri sunt necesare interventii chirurgicale de exereza larga pelvina, ajutate de tratamente complemetare - radioterapie si chimioterapie.

Interventiile chirurgicale, realizate astazi fie pe cale clasica, fie laparoscopica trebuie sa respecte criteriile de siguranta oncologica si vor avea in vedere indepartarea colului, impreuna cu uter, ovare, trompe, parametre, o treime din vagin si ganglioni pelvini. Sunt, practic, operatii care extirpa aproape in totalitate intreg aparatul genital.

In plus, tratamentele complementare sunt agresive, cu reactii adverse redutabile si care ar putea fi usor prevenite prin simplul control ginecologic si un test Papanicolau anual.

Orice pacient asigurat poate beneficia gratuit de acestea in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, fie ca se prezinta la un spital de stat, fie la un centru privat care se afla in contract cu Casa Nationala de Asigurari.

Programele nationale de screening impotriva cancerului de col uterin au in vedere, ca in intreaga lume, limitarea numarului de cazuri sau depistarea in stadii incipiente, care sunt si stadii vindecabile ale bolii.

Prevenirea sau tratarea leziunilor incipiente reduce semnificativ costurile tratamentului unei paciente care ar fi depistata in stadii avansate si care ar avea nevoie de interventii chirurgicale laborioase, cu spitalizari prelungite, chimioterapie si radioterapie, tratamente costistoare si care, chiar efectuate conform protocoalelor internationale, pot sa se dovedeasca ineficiente si sa nu realizeze vindecarea completa.

Dr. Ionut Stefan,

medic specialist chirurgie generala, competente chirurgie oncologica si laparoscopica

Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" Bucuresti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cancerul de col uterin, #cancer col uterin simptome, #cancer col uterin tratament, #dr Ionut Stefan spital Carol Davila , #cancer