Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de piele, una dintre cele mai agresive boli

Joi, 04 Februarie 2016, ora 12:41
7823 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de piele, una dintre cele mai agresive boli
Foto: Arhiva personala Ionut Stefan

Cancerul de piele reprezinta o boala din ce in ce mai raspandita, atat in Romania, cat si la nivel global.

Factorii de mediu, utilizarea in exces a tot mai multor produse cosmetice, mai mult sau mai putin calitative, expunerea excesiva la soare sau la sisteme de bronzat artificial duc la o crestere exponentiala, de la an la an, a cazurilor diagnosticate.

Exista mai multe forme de cancer de piele - carcinom bazocelular, carcinom spinocelular, melanom malign, explica pentru Ziare.com dr. Ionut Stefan, de la Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" din Bucuresti.

Primele doua se manifesta ca leziuni de culoarea pielii, care se ulcereaza, recidiveaza frecvent, dar au grad diferit de agresivitate. Carcinomul spinocelular este mult mai agresiv decat cel bazocelular si cu potential de a disemina catre alte organe.

Arsurile solare, termice sau chimice predispun la grefarea unui astfel de cancer pe leziunea existenta. Insa cea mai redutabila forma de cancer de piele este melanomul malign, care are ca leziune precursoare petele melanice, alunitele.

De aceea, aceste leziuni hiperpigmentate trebuie evaluate periodic de catre medicul dermatolog sau chirurg si, in cazul in care exista suspiciuni ca prezinta modificari care ar putea degenera, trebuie sa se intervina si sa se excizeze in limite de siguranta din punct de vedere oncologic.

Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de col uterin, usor de depistat si tratat in stadiu incipient

Ce alunite trebuie monitorizate

Este foarte important sa fie monitorizate alunitele aflate in zonele cu mare expunere la soare, care au ritm rapid de crestere, fie in suprafata, fie in inaltime, care isi modifica culoarea sau prezinta mai multe zone de culori diferite.

Trebuie monitoriate si cele care sunt pe zone cu risc crescut de a fi traumatizate - de exemplu, cele aflate pe zona sutienului sau a curelei, in talpa sau palma.

Traumatizarea unei alunite - ruperea sau sangerarea ei - impune un consult rapid la medic.

Atunci cand exista alunite pe zone cu un risc crescut, ar fi indicat sa fie excizate preventiv. Orice leziune melanica indepartata trebuie excizata cu o minima marja de siguranta cutanata, daca leziunea este benigna. Marja de siguranta va fi insa mai mare de 0,5 - 2 cm perilezional, daca leziunea este maligna.

Orice piesa excizata se trimite la laborator pentru analiza histopatologica, singura in masura sa dea un verdict clar (daca leziunea este canceroasa). Sunt analizati si unii indici, care evidentiaza gradul de agresivitate.

Cand leziunea este confirmata ca fiind maligna, preoperator este indicata analiza ganglionului santinela - primul ganglion in care migreaza celulele maligne de la nivelul leziunii. Analiza acestuia va da posibilitatea unei corecte stadializari a tumorii si se va sti daca este necesara indepartarea intregului grup ganglionar de drenaj limfatic.

In afara analizei histopatologice, complementar se vor realiza teste imunohistochimice, care sa releve in amanunt tipul celular al tumorii si raspunsul la tratament. Un bilant general, prin analize speciale si un examen computer tomograf, poate genera o stadializare cat mai corecta a bolii si un prognostic in acest caz.

Tratamentul chirurgical impune excizia leziunii si, daca este nevoie, a ganglionilor invadati. Tratamentul adjuvant cu interferon si citostatice poate aduce beneficii semnificative.

Vindecarea bolii este dependenta de stadiul acesteia, fiind esentiala diagnosticarea precoce, data fiind agresivitatea deosebita a acestei forme de cancer.

Dr. Ionut Stefan,

medic specialist chirurgie generala, competente chirurgie oncologica si laparoscopica

Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" Bucuresti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Simptome si tratament in cancerul pielii, #cancer piele tratament, #alunite cancer piele, #dr Ionut Stefan Carol Davila , #cancer