Sarcina dupa un cancer de san nu creste riscul de recidiva - studiu

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 19:27
4492 citiri
Sarcina dupa un cancer de san nu creste riscul de recidiva - studiu
Foto: Arhiva Pixabay

Femeile care au avut cancer de san renunta la sarcina de multe ori, de teama sa nu creasca riscul de recidiva a bolii. Dar un nou studiu arata acum ca ar putea sa aiba un copil fara a creste riscul revenirii cancerului.

"Aceste constatari ofera reasigurari supravietuitoarelor cancerului de san ca a avea un copil dupa un diagnostic de cancer de san poate sa nu creasca riscul de recidiva", a spus dr. Erica Mayer, expert in cancer de san de la Dana Farber Cancer Institute, vorbind in numele ASCO, conform Reuters.

Dintre toate pacientele care au supravietuit unui cancer, este cel mai putin probabil ca femeile care au avut cancer mamar sa aiba un copil dupa un astfel de diagnostic, in mare parte din cauza temerilor ca productia ridicata de hormoni in timpul sarcinii ar putea determina celulele cancerigene latente sa inceapa sa creasca.

Vezi si Primul mare pas in vindecarea cancerului la san: Lista completa a cauzelor bolii

Aceasta este o preocupare deosebita pentru femeile cu cancer de san cu nivel ridicat de receptori de estrogen (ER-pozitiv), care este alimentat de hormonul estrogen. Femeile cu aceste tipuri de cancer iau blocante de estrogen timp de cinci si, uneori, 10 ani pentru a tine cancerul sub control. Pentru aceste femei, sarcina ar insemna sa ia o pauza de la terapie, care s-a dovedit a bloca o recidiva.

Studiul a inclus 1.207 femei sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu cancer de san non-metastatic inainte de 2008. Cele mai multe (57%) au avut cancer de san ER-pozitiv. Din total, 333 de femei au ramas insarcinate. Fiecare dintre aceste femei a fost comparata cu trei femei cu cancere similare care nu au ramas gravide.

Dupa aproximativ 10 ani de urmarire, nu a existat nici o diferenta semnificativa in reaparitia cancerului intre femeile care au avut un copil si cele care nu au avut unul.

"Constatarile noastre confirma faptul ca sarcina dupa un cancer de san nu ar trebui descurajata, chiar si in cazul cancerului ER-pozitiv", a spus dr. Matteo Lambertini de la Institutul Jules Bordet din Bruxelles, care a condus studiul prezentat sambata la o reuniune a American Society of Clinical Oncology (Societatea Americana de Oncologie Clinica, ASCO) la Chicago.

In randul femeilor cu cancere de tip ER-pozitiv, nu a existat nicio diferenta in rata de supravietuire. La femeile ale caror forme de cancer nu erau alimentate de estrogen, cele care au ramas insarcinate au avut riscuri de a muri mai mici cu 42% decat cele care nu au ramas gravide, sugerand ca sarcina poate proteja de fapt impotriva reaparitiei bolii, a spus Lambertini.

Mai multe cercetari sunt necesare pentru a intelege efectele sarcinii la femeile ale caror cancere de san sunt HER2 pozitiv - ceea ce inseamna ca acestea poarta proteine care le fac mai agresive - sau la femeile care mostenesc mutatii in genele BRCA, au spus cercetatorii.

Citeste si Nu numai femeile fac cancer de san. Iar la barbati e si mai periculos

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...