Sexul oral poate cauza cancer la gat, mai mult decat fumatul

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 23:50
12206 citiri
Sexul oral poate cauza cancer la gat, mai mult decat fumatul
Foto: obgyn

Raspandirea virusului HPV, prin sex oral, a determinat cresterea alarmanta a cancerului la gat la barbati, mai mult decat cel provocat de fumat, au descoperit cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio, Statele Unite.

Aceasta constatare a facut sa fie testat, pe scara larga, un medicament impotriva infectiei respective. Cercetatorii au examinat 271 de probe ale unor tumori, colectate in 20 de ani si au constatat ca procentul cancerului la gat provocat de Human Papilloma Virus (HPV) a crescut la 72%, de la 16%, potrivit unui raport publicat in Revista de oncologie clinica, informeaza Bloomberg.

Pana in anul 2020, virusul tumorii la gat, de care sunt mai mult afectati barbatii, va deveni mai frecvent decat cel care provoaca cancerul de col uterin.

Virusul HPV este cunoscut pentru infectarea organelor genitale. "Povara cancerului cauzat de HPV va trece de la femei la barbati, in acest deceniu", a spus Maura Gillison, un oncolog de la Universitatea Ohio State, din SUA.

Cancerele de gat provocate de HPV sunt intr-o crestere rapida, iar pana in 2020 vor exista 8.700 de cazuri in SUA, din care 7.400 la barbati, comparativ cu 7.700 de cazuri de cancer de col uterin.

Aproximativ 20 de milioane de americani au infectii genitale provocate de HPV. Pana de curand, cancerul la cap si la gat aparea la pacienti mai in varsta si a fost asociat cu consumul de tutun si alcool.

Tratamentul cancerului la gat implica chimioterapie, radioterapie si uneori interventii chirurgicale.

"Oamenii pot fi mutilati fizic pentru totdeauna, putand avea dificultati de vorbire, de inghitire si o sanatate precara a dintilor", a declarat Gillison.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#cancer gat cauze, #virus HPV cancer gat, #sex oral cancer gat, #tratament cancer gat , #cancer