Simptome ale cancerului pe care femeile le ignora

Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 09:33
15488 citiri
Simptome ale cancerului pe care femeile le ignora
Foto: Arhiva

"Cancerul nu doare", ne linistesc medicii ori de cate ori, plangandu-ne de diverse suferinte, ne uitam inspaimantati in ochii lor asteptand sa ne puna cruntul diagnostic. Si in multe cazuri au dreptate, dar asta nu inseamna ca nu exista simptome care sa ne avertizeze din timp ca organismul nostru are probleme grave.

Si chiar daca in ultimul timp femeile au devenit tot mai atente si mai preocupate de a preveni sau depista la timp o forma sau alta de cancer, exista din pacate, in special in randul tinerelor, tendinta de a minimaliza sau a ignora total anumite semnale care ar trebui sa le dea serios de gandit.

Cateva dintre ele sunt prezentate pe site-ul WebMD de Ranit Mishori, profesor la Universitatea de Stiinte Medicale din Washington, care precizeaza insa ca este vorba doar despre avertismente transmise de organismul nostru care prezinta un risc mare de a fi efectul unei forme incipiente de cancer.

Scaderea inexplicabila in greutate

Pentru orice femeie scaderea in greutate este, de obicei, motiv de bucurie. Nu si in cazul in care este vorba despre o slabire accentuata in lipsa practicarii intense a excercitiilor fizice sau a unei diete, avertizeaza dr. Mishori.

Aceasta spune ca scaderea in greutate fara motiv este unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu cancerul, in cazul in care nu sunt prezente alte afectiuni cum ar fi cele ale tiroidei.

Balonarea

Pe cat de inconfortabila pe atat de comuna, senzatia de balonare poate semnala, in anumite situatii prezenta unui cancer ovarian, alaturi de dureri inexplicabile in zona abdominala sau pelviana, senzatia de satietate persistenta precum si problemele urinare.

Daca balonarea persista cateva saptamani la rand, trebuie sa consultati medicul si sa va faceti anumite teste de sange.

Modificari ale sanilor

Masajul regulat al sanilor nu este suficient pentru oricine doreste cu adevarat sa depisteze cancerul intr-o forma incipienta. Orice alta modificare de culoare sau de intarire pielii in zona sanilor trebuie semnalata medicului curant, pentru ca indica deseori declansarea unei forme extrem de agresive a cancerului de san, cel inflamator.

O mamografie insotita de o ecografie a sanului sunt absolut necesare.

Sangerari intermenstruale

Hemoragiile intermenstruale sunt, din nefericire, foarte des ignorate mai ales de femeile aflate la varsta premenopauzei care le considera, in mod gresit, oarecum firesti.

Mishira spune ca deseori aceste sangerari reprezinta simptomul unui cancer endometrial sau colorectal. "Trei sferturi dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer endometrial au marturisit ulterior ca au avut sangerari intermenstruale", declara dr. Mishira.

Si in acest caz este neaparat nevoie de o ecografie iar uneori chiar de o biopsie.

Modificari ale pielii

Cei mai multi dintre noi stim ca trebuie sa intram in alerta in momentul in care observam ca numarul de alunite de pe organismul nostru creste rapid sau daca acestea isi modifica dimensiunile sau culoarea.

Putini stiu insa ca si modificarea aspectului general al pielii, descuamarea continua sau sangerarile greu de oprit, indica un posibil cancer de piele.

Sangerarile neasteptate

Sangerarile anale sunt tratate de multi cu indiferenta, fiind, din ignoranta, asociate cu problemele hemoroidale. La fel se intampla si cu sangele care apare in urina. "In ambele situatii exista riscul foarte mare de a avea cancer de colon sau de rinichi", avertizeaza dr. Ranit Mishori, care spune ca trebuie mers de urgenta la medic.

Aparitia unor noduli

Orice aparitie a unui nodul, indiferent de zona, sau inflamarea ganglionilor limfatici, trebuie imediat raportata medicului. Acesta va stabili, in urma unor investigatii, daca este vorba despre o infectie sau daca este necesara o biopsie.

Tusea persistenta

Tusea este de obicei asociata cu virozele si alergiile, iar uneori apar ca efect secundar al unor medicamente. Dar o tuse prelungita fara o cauza evidenta mai mult de trei-patru saptamani este un avertisment serios, mai ales in cazul nefumatorilor, deoarece ar putea fi asociata cu un cancer al gatului sau plamanilor.

Medicul va stabili, in urma unor investigatii cu raze X dar si de sange, daca situatia este grava.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#simptome cancer, #cancer san, #cancer colon, #inflamare noduli , #cancer