Totul despre cancerul de san

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 08:37
7285 citiri
Totul despre cancerul de san
foto: breast-cancer-treatments.net

Cancerul reprezinta astazi o problema majora de sanatate pt intreaga omenire. Incidentele cele mai mari o au cancerul de colon, pulmonar (la barbati) si cel de san si col uterin (la femei).

Cresteri semnificative in ultimii ani au si formele de cancer de piele (melanomul malign al pielii), cancerul de pancreas si cele din sfera ORL.

Etiologia cancerului de san nu este cunoscuta. Au fost implicati factori genetici, virali, hormonali. Sunt incriminati si factori de risc, cum ar fi: dieta bogata in grasimi, obezitatea, consumul de alcool si tutun.

Factorii genetici sunt si ei discutabili, daca insa rudele de gradul 1 (mama si sora) au prezentat cancer mamar, riscul pentru femeia respectiva de a face aceasta afectiune se multiplica de 2-3 ori.

Cancerul de san insa nu cunoaste varsta. Daca in urma cu cateva decenii aceasta afectiune se intalnea la femeile trecute de 50-60 de ani, astazi tot mai multe tinere sunt diagnosticate cu cancer de san.

Riscul de cancer mamar la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, in timp ce pentru femeile cu varsta intre 40 si 50 de ani este de 1 la 70.

In Romania sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer mamar pe an, iar in Europa se estimeaza ca la fiecare 2 minute unei femei i se pune acest diagnostic.

De cele mai multe ori, boala evolueaza asimptomatic, iar diagnosticul se pune in urma unui control de rutina.

O simpla examinare a sanilor poate furniza informatii referitoare la asimetria sanilor, modificarea conturului acestora, prezenta unei formatiuni tumorale si chiar modificari tegumentare ca roseata, edemul, prezenta de fisuri sau cruste.

Cand medicul suspicioneaza o astfel de afectiune, in urma examenului clinic, va recomanda investigatii suplimentare precum ecografia mamara, mamografia, eventual computer tomografia sau examen RMN, care vor preciza diagnosticul.

Metoda de investigatie care permite insa confirmarea diagnosticului de cancer mamar este biopsia mamara.

Tratamentul de cele mai multe ori consta in: tratament chirurgical. prin extirparea totala sau partiala a sanului (mastectomie radicala sau segmentara), cu sau fara inlaturarea ganglionilor axilari, radioterapie, chimioterapie sau hormonoterapie.

Tratamentul insa va fi individualizat, de la caz la caz, in functie de stadiul bolii si la indicatia medicului oncolog.

Monitorizarea pacientelor cu cancer de san depinde de starea generala de sanatate si de stadiul bolii. In general, in primii 3 ani dupa diagnosticare, monitorizarea se va face la un interval cuprins intre 3-6 luni, in urmatorii 2 ani, la 6 luni, iar dupa 5 ani de la diagnosticare, doar o data pe an.

Ca orice boala grava, cancerul mamar afecteaza nu doar persoana in cauza, ci si pe cei apropiati, familie, prieteni, colegi, toti avand un rol extrem de important in sustinerea femeii care "poarta" aceasta afectiune.

Sustinerea afectiva a femeii cu cancer de san este extrem de importanta. In momentul diagnosticarii, senzatia de pierdere a controlului este devastatoare pentru femeia in cauza.

Echilibrul fizic si psihic al femeii sufera transformari extrem de importante si greu de acceptat. De aceea, boala in sine trebuie privita ca o provocare, o "incercare", ca o lupta care trebuie castigata pentru a redobandi calitatea vietii.

Fiecare dintre noi ar trebui sa ne gandim, macar o singura data, la posibilitatea ca o femeie din viata noastra poate avea cancer de san. Poate fi mama, sora, colega, prietena cea mai buna, sau poti fi chiar tu.

Diagnosticarea precoce a cancerului mamar asigura vindecarea acestei afectiuni. Cancerul de san poate fi insa prevenit, daca se constientizeaza existenta lui si i se acorda importanta cuvenita.

#diagnosticare cancer san, #simptome cancer san, #tratament cancer san , #cancer