Un tratament experimental distruge celulele canceroase fara a folosi medicamente

Joi, 29 Octombrie 2020, ora 05:38
34935 citiri
Un tratament experimental distruge celulele canceroase fara a folosi medicamente
Foto: Pixabay

Una dintre cele mai recente metode elaborate de oamenii de stiinta pentru tratarea cancerului foloseste un atac de tip "cal troian", pentru a determina celulele canceroase sa se autodistruga, fara ajutorul medicamentelor. Cheia tehnicii este utilizarea unei nanoparticule "ambalata" intr-un aminoacid specific, pe care se bazeaza celulele canceroase pentru a creste.

In testele efectuate pe soareci, nanoparticulele, numite Nano-pPAAM, au ucis celulele canceroase in mod specific si eficient, prezentandu-se ca un aminoacid (L-fenilalanina), inainte de a determina celulele sa se distruga singure. L-fenilalanina nu este produsa de organism, ci este absorbita din carne si produse lactate.

Modul de autodistrugere este declansat pe masura ce nanoparticulele elibereaza anumite substante chimice, cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen (ROS). Procesul este suficient pentru a distruge celulele canceroase, lasand intacte celulele vecine sanatoase.

"Contrar abordarilor conventionale, tehnica noastra a implicat utilizarea nanomaterialului ca medicament, in loc de purtator al substantelor. Proprietatile selective ale Nano-pPAAM sunt intrinseci si nu trebuie sa fie activate de niciun stimul extern. Aminoacidul L-fenilalanina actioneaza ca un cal troian, o mantie care mascheaza compusul nanoterapeutic din interior", explica Dalton Tay, expert la Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore.

Potrivit Science Alert, cercetatorii au demonstrat ca nano-pPAAM distruge aproximativ 80% dintre celulele cancerului de san, de piele si gastric, la soareci - aproximativ la egalitate cu medicamentele actuale pentru chimioterapie.

Trebuie facuta precizarea ca aceste nanoparticule au aproximativ aceeasi eficacitate, doar ca fara toate efectele secundare nocive ale tratamentelor pentru cancer. Desi nano-pPAAM este periculos pentru celulele canceroase, nanoparticula este clasificata ca fiind sigura pentru oameni.

Abordarea cercetatorilor ar trebui sa simplifice productia acestui tip de tratament, insa mai e cale lunga de parcurs inainte ca aceste teste de laborator sa conduca la tratamente eficiente pentru oameni. Pana in prezent s-au efectuat doar teste de laborator si pe soareci, dar rezultate initiale sunt promitatoare.

Dramă în tenisul feminin! Una dintre jucătoarele de top a anunțat că are cancer
Dramă în tenisul feminin! Una dintre jucătoarele de top a anunțat că are cancer
Madison Brengle (33 ani) a anunțat că este a treia oară când se luptă cu cancerul de piele, însă a făcut-o într-un mod hilar. Deși vestea este una tragică, jucătoarea din Statele...
Mărturia unei superbe actrițe diagnosticate cu cancer la sân
Mărturia unei superbe actrițe diagnosticate cu cancer la sân
Olivia Munn a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer la sân şi a suferit o dublă mastectomie, mulţumindu-le medicilor ei şi îndemnându-şi fanii să îşi calculeze riscurile....
#cercetare, #cancer, #tratament, #nanoparticule, #cal troian , #cancer