Tratament revolutionar pentru cancerul la san: Tumorile se reduc sau dispar in 11 zile

Vineri, 11 Martie 2016, ora 13:17
34775 citiri
Tratament revolutionar pentru cancerul la san: Tumorile se reduc sau dispar in 11 zile
Foto: Pexels

In cadrul recentei Conferinte Europene a Cancerului Mamar, medicii britanici au anuntat o reusita majora, despre care recunosc ca i-a luat prin surprindere chiar si pe ei: descoperirea unui tratament care micsoreaza considerabil tumorile, in doar 11 zile, in cazul cancerului la san.

Uneori, aceste tumori chiar dispar, ceea ce inseamna ca pacientele nu mai trebuie sa faca chimioterapie.

Tratamentul, constand in doua medicamente luate impreuna, a fost testat pe 257 de femei diagnosticate cu cancer mamar. Medicii care au realizat studiul sustin ca nu s-au asteptat niciun moment la rezultate atat de importante, informeaza BBC.

Medicamentele au fost testate doar ca tratament pentru perioada de dupa descoperirea tumorii si operatie. Insa cand femeile au ajuns pe masa de operatie, in unele cazuri s-a observat ca nici nu mai erau semne de cancer in organism.

"Am fost surprinsi de aceste rezultate, mai cu seama ca era vorba despre un studiu pe termen foarte scurt de timp", a explicat profesorul Judith Bliss, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra.

Premiera: Copii tratati de cataracta, printr-o metoda revolutionara

Cele doua medicamente care au luat prin surprindere comunitatea stiintifica si in care milioane de femei isi pun nadejdea se numesc Lapatinib si Trastuzumab, al doilea fiind cunoscut mai ales sub denumirea de Herceptin.

Ambele tintesc proteina HER2, care hraneste anumite tipuri de tumori, in cazul cancerului la san. In timp ce Herceptin actioneaza la suprafata tumorii, celalalt medicament penetreaza celulele tumorii.

In studiu au fost incluse paciente cu diferite tipuri de tumori care masurau intre 1 - 3 cm. In mai putin de doua saptamani de tratament, cancerul a disparut complet in 11% dintre cazuri, iar in alte 17% tumorile s-au micsorat pana la mai putin de 5 mm. Efectele s-au vazut mai ales la tumorile alimentate de proteina HER2.

Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cel mai frecvent cancer la femei

Pentru acest timp de cancer, hranit de proteina HER2, tratamentul clasic inseamna operatie, urmata de chimioterapie.

Citește și:
Va candida Rareș Bogdan la Primăria Capitalei? Răspunsul tranșant oferit de europarlamentar: „Nu suntem mulțumiți de Nicușor Dan”
Va candida Rareș Bogdan la Primăria Capitalei? Răspunsul tranșant oferit de europarlamentar: „Nu suntem mulțumiți de Nicușor Dan”
Europarlamentarul liberal Rereş Bogdan a precizat că liberalii nu sunt mulţumiţi de activitatea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan şi de modul în care este administrat Bucureştiul...
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...