Ziare.com

Un milion de femei si-au tratat degeaba tumorile la san

de Ana Ilie
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:32

   

Un milion de femei si-au tratat degeaba tumorile la san
Aproximativ o treime din toate tumorile descoperite in urma unor mamografii de rutina nu produc cancer, arata un nou studiu ce atrage atentia ca, in ultimii 30 de ani, examinarea sanilor pentru depistarea cancerului a facut ca 1,3 milioane de americance sa primeasca un diagnostic ce nu era necesar.

Raportul publicat in New England Journal of Medicine releva ca o crestere a ratei de supravietuire in cazul cancerului la san in ultimele decenii se datoreaza in principal terapiilor imbunatatite si nu examinarilor, care au ca scop depistarea tumorilor in stadiu tratabil, scrie freep.com.

In schimb, utilizarea intensiva a mamografiilor rezulta in supra-diagnosticarea cu cancer de san la aproximativ 70.000 de paciente in fiecare an, ceea ce le expune inutil pe aceste femei la costul si trauma tratamentului.

"Studiul nostru ridica intrebari cu privire la valoarea mamografiei. Clarifica faptul ca beneficiul reducerii mortalitatii este, cel mai probabil, mai mic, si pericolul supra-diagnosticarii este probabil mai mare decat s-a considerat pana acum", scrie doctorul H. Gilbert Welch, profesor de epidemiologie si statistica la Geisel School of Medicine de la Dartmouth College.

Studiul arata, de fapt, ca tehnicile tot mai sofisticate de testare pot detecta grupari foarte mici de celule similare cancerului, care nu vor deveni niciodata periculoase daca sunt lasate in pace.

Unii radiologi si alti sustinatori ai verificarilor anuale sustin totusi ca acest studiu nu aduce beneficii femeilor si face parte dintr-o campanie coordonata de a reduce testele pentru a reduce costurile cu ingrijirile medicale.

"Este momentul sa incetam sa mai dam vina pe mamografii pentru supra-diagnosticare si supra-tratament intr-un efort de a nega dreptul femeilor de a avea acces la testari", sustine doctorul Daniel Kopans, specialist in imagistica la Massachusetts General Hospital din Boston.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5366 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Confuzie majora.

Este adevarat ca limbajul medical si lb engleza sunt uneori dificile, dar autorul articolului de fata ar trebui sa-si dea silinta, mai ales in prezenta unui asemeneaz titlu inflamat. De fapt, diagnosticul, in orice cancer (nu numai la san), se pune prin examen histopatologic, adica se analizeaza microscopic intreaga tumora (in urma interventiei chirurgicale) sau doar un fragment (in urma unei biopsii). Mamografia este o investigatie imagistica ce urmareste depistarea unor posibile afectiuni ale sanului (inclusiv tumori). Pentru a urma un tratament oncologic, este obligatoriu un diagnostic de malignitate, obtinut din acea tumora, numai prin...examen histopatologic. In concluzie, mai ales in SUA, nici o femeie nu urmeaza tratament oncologic doar pentru ca s-a vazut ceva pe o mamografie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor