Unele pilule contraceptive dubleaza riscul de cancer la san

Duminica, 03 August 2014, ora 09:59
3890 citiri
Unele pilule contraceptive dubleaza riscul de cancer la san

Femeile care iau pilule contraceptive prezinta risc dublu de a dezvolta cancer de san, iar acest risc creste in functie de doza de hormoni continuta de tablete, releva un nou studiu.

Studiul a comparat un grup de 1.102 femei care au fost diagnosticate cu cancer la san, cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani, cu un grup de femei sanatoase, analizand istoricul contraceptivelor folosite, informeaza The Telegraph.

Femeile care au luat pilula combinata (care contine estrogen si progesteron, doi hormoni sexuali asemanatori cu cei produsi de organism) in ultimul an au fost cu 50 la suta mai predispuse sa dezvolte cancer, comparativ cu cele care nu au folosit-o niciodata sau incetasera sa o mai ia de mai mult de un an.

Studiul, publicat in revista Cancer Research, a analizat tipul de pilula combinata utilizat si a constatat ca riscul de cancer crestea proportional cu cantitatea de estrogen continuta. Pilulele care contin o doza mare de estrogen cresc de doua ori riscul de a dezvolta cancer la san, fata de alte forme de contraceptive cu niveluri scazute din acest hormon, care nu au crescut deloc riscul de cancer.

Acest studiu a atras reactii din partea altor specialisti in cercetarea cancerului.

Astfel, dr. Elisabeth Beaber, om de stiinta in cadrul Departamentului Stiintelor Sanatatii Publice din Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle a fost de parere ca rezultatele studiului necesita confirmare si trebuie interpretate cu precautie.

"Cancerul la san este rar in randul femeilor tinere si exista numeroase beneficii pentru sanatate asociate cu utilizarea contraceptivelor orale, beneficii care trebuie sa fie luate in considerare. In plus, studii anterioare sugereaza ca riscul crescut asociat cu utilizarea contraceptivelor orale scade dupa oprirea administrarii", a spus cercetatoarea.

Potrivit acesteia, este important de retinut ca femeile sub 40 de ani fac rar cancer la san indiferent daca folosesc sau nu pilule contraceptive. In plus, la zece ani dupa incetarea administrarii orice risc crescut va fi disparut, el revenind aproximativ la acelasi nivel cu al femeilor care nu au luat niciodata pilule. Pentru inceperea sau intreruperea administrarii pilulelor contraceptive, femeile trebui sa consulte doctorul, a indemnat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#pilule contraceptive cancer, #anticonceptionale cancer san , #cancer