Adevarul despre carbohidrati

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 13:35
8942 citiri
Adevarul despre carbohidrati
foto: yahoo

De ce ne plac carbohidratii? Pentru ca sunt gustosi, pentru ca suntem dependenti de placerea pe care ne-o produc si pentru ca sunt, de cele mai multe ori, dulci. Carbohidratii sunt o categorie de molecule care se gasesc in cereale, in produsele lactate, dulciuri si sunt de trei tipuri, care fac de cele mai multe ori diferenta intre sanatos si nesanatos.

Zaharuri sunt acea categorie de carbohidrati care se descompun in glucoza, aceasta fiind principala sursa de energie. Zaharurile exista in mod natural in alimente sub forma de fructoza in fructe, lactoza in produsele lactate. Zaharul, nectarul de agave, siropul de porumb si mierea de albine sunt combinatii de zaharuri, scrie shine.yahoo .

Fibrele sunt formule complexe de carbohidrati pe care tubul digestiv uman nu le poate digerea. Fibrele se gasesc in legume, dar si in semintele uleioase de tipul macului, inului si al unor cereale, mai ales in forma lor integrala.

Fibrele au capacitatea de a trece prin stomac si de a se deplasa lent prin tractul digestiv. Dau senzatie de satietate, absorb grasimi si contribuie la eliminarea excesului de grasimi. In plus incetinesc absorbtia glucozei si contribuie fundamental la tranzitul intestinal. O dieta sanatoasa cere circa 25 de grame de fibre pe zi.

Amidonul intra tot in categoria carbohidratilor. Diferentele sunt date de raportul de zaharuri. Amidon exista in cartofi, fasole, linte si cereale, cum ar fi orz si grau integral, printre altele. Uneori acesta este indigest si poate provoca neplaceri la nivelul tubului digestiv. Prelucrarea amidonului poate sa creasca aceste reactii. O solutie buna este evitarea cerealelor rafinate si consumul de carbohidrati din surse integrale.

Carbohidratii sunt principala cauza a obezitatii, dar pe de alta parte sunt combustibilul preferat de musculatura. In plus, glucoza nu poate fi stocata in organism, in timp ce carbohidratii rezista cinci zile.

Mentine aportul de cabohidrati la valoarea de opt grame pe zi pentru fiecare kilogram de masa corporala si atunci o sa poti sa-ti pastrezi greutatea.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#carbohidrati alimentatie, #carbohidrati sanatosi, #tipuri carbohidrati, #carbohidrati dieta , #carbohidrati