Carnatii, sunca si baconul, cancerigene - Sunt la fel de periculoase ca tigarile sau alcoolul? (Video)

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 17:43
9040 citiri
Carnatii, sunca si baconul, cancerigene - Sunt la fel de periculoase ca tigarile sau alcoolul? (Video)

Anuntul facut luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii, conform caruia carnea procesata a fost inclusa in categoria alimentelor cancerigene, a agitat spiritele. Multi se intreaba daca alimentele din carne procesata sunt la fel de periculoase ca tigarile sau plutoniul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma: Carnatii, sunca si baconul sunt cancerigene. La fel de periculoase ca plutoniul

BBC ofera si raspunsul: Nu. Asta chiar daca fac parte din aceeasi grupa de risc, potrivit OMS.

OMS clasifica agentii in cinci categorii: grupele 1, 2A, 2B, 3 si 4.

Grupa 1 - cancerigena pentru oameni

Grupa 2A - probabil cancerigena pentru oameni

Grupa 2B - posibil cancerigena pentru oameni

Grupa 3 - neclasificabil

Grupa 4 - probabil necancerigen

Carnea procesata a fost inclusa in Grupa 1, pentru ca exista dovezi stiintifice clare ca poate cauza cancer. Totusi, asta nu inseamna ca toti agentii din Grupa 1 - tigari, plutoniu, alcool - sunt la fel de periculosi.

Se estimeaza ca 34.000 de oameni mor anual de cancer din cauza unei diete bogate in carne procesata. Din cauza cancerului cauzat de fumat mor insa un milion de oameni pe an, iar din cauza alcoolului 600.000.

BBC raspunde si la intrebarea care sunt produsele din carne procesata. Astfel, e vorba despre cele modificate pentru a rezista mai mult sau carora li s-a schimbat gustul. Principalele metode de a obtine carnea procesata sunt afumare, conservare, adaugarea sarii.

Daca o bucata de carne este data prin masina de tocat, nu inseamna ca a fost "procesata", atrage atentia sursa.

Carne procesata inseamna carnati, bacon, hot dog, salam, sunca, dar si carne la conserva.

Cum e cu lactatele light? Sa cumparam cartofi gata feliati? Exista mezeluri sanatoase? Interviu cu un nutritionist

Carnea rosie, grupa de risc 2A

Despre carnea rosie, OMS a anuntat luni ca este "probabil cancerigena", fiind astfel incadrata in Grupa 2A. OMS sustine ca nu sunt dovezi suficiente pentru a da un "verdict" final in acest caz.

Carne rosie este considerata cea de vita, de miel si de porc. De ce ar fi aceasta periculoasa? Pentru ca in timpul gatirii ei la temperatura inalte, mai ales pe gratar, se pot produce substante chimice periculoase, de genul celor care apar in timpul procesarii carnii.

Specialistii avertizeaza ca la fiecare 100 de grame de carne rosie consumate zilnic, riscul de cancer creste cu 17%. In cazul carnii procesate, fiecare 50 de grame de carne procesata (mai putin de doua felii de bacon pe zi) cresc riscul de cancer cu 18%.

Seful OMS Romania: Stim de multa vreme ca mezelurile pot cauza cancer

La intrebarea "Cata carne rosie ar trebui sa mancam?", pentru a nu ne imbolnavi de cancer, OMS nu ofera niciun raspuns, transmitand ca "nu exista suficiente dovezi pentru a se stabili niste niveluri sigure".

The World Cancer Research Fund afirma insa ca ar trebui sa consumam carne procesata "cat mai putin posibil". In ceea ce priveste carnea rosie, nu ar trebui sa se depaseasca 500 de grame (gatita) pe saptamana.

Daca vrem sa eliminam carnea rosie din dieta, nu trebuie sa uitam ca aceasta este o buna sursa de proteine, Vitamina B si minerale, precum fierul si zincul.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...