Cat de sigur este consumul de insecte. Recomandarea nutritionistilor pentru romani

Duminica, 18 Aprilie 2021, ora 23:49
4921 citiri
Cat de sigur este consumul de insecte. Recomandarea nutritionistilor pentru romani
se pot vinde insecte comestibile pe piata europeana doar cu o autorizatie speciala. Sursa foto: Pixabay

Consumul de insecte este foarte la moda in unele state europene precum Italia si este considerat de catre UE ca fiind sigur. Desi, in teorie, insectele ar putea inlocui carnea, nutritionistii nu recomanda romanilor acest substitut.

"Poate doar cei curiosi sa incerce ceva nou. Ei le-ar putea consuma ca pe o delicatesa. Dar nu cred ca romanii s-ar putea adapta la aceasta alimentatie. Ei consuma foarte multa proteina animala, iar mancatul de insecte tine mai mult de partea asiatica. Se presupune ca sunt proteina, dar proteina care se gaseste in proteina animala difera de cea de insecte.", spune Laura Frunza, Managerul Clinicii de nutritie Dietalia.

"In plus, avem deja un substitut la proteina animala - cea vegetala. Sunt persoane care nu reusesc sa isi ia toate elementele de care au nevoie din proteina vegetala, si au carente pe termen lung, pentru ca sunt anumite vitamine, minerale, oligoelemente, care se gasesc numai in proteina animala", adauga Laura Frunza.

Dr. nutritionist Oana Ciuhureanu spune ca, in intreaga sa practica, nu a intalnit o situatie in care sa fie consumate insecte:

"Suntem europeni si nu avem o tendinta de a manca fel si fel de insecte. Cu siguranta, pacientii si clientii mei ar fi destul de reticenti la o astfel de alimentatie".

Nutritionistii nu recomanda in nici un caz consumul de insecte care nu au certificari riguroase si o descriere a profilului nutritional foarte bine facuta. Consumate direct din natura, acestea ar putea fi chiar otravitoare.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority - EFSA) a publicat, pe data sa 13 ianurie, un studiu stiintific ce concluzioneaza ca viermele de faina este sigur pentru consumul uman. Acesta a fost un pas catre lansarea pe piata, pentru consum uman si a altor specii de insecte, precum lacuste si greieri.

Votul membrilor UE ar putea avea loc la mijlocul anului 2021, urmand apoi autorizarea comertului liber cu insecte pe intreaga piata europeana.

In prezent, se pot vinde insecte comestibile pe piata europeana doar cu o autorizatie speciala, aprobata de Comisia Europeana si EFSA.

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
În magazinele și tarabele din România pot exista o mulțime de capcane pentru cumpărători: pentru a nu face „risipă", unii comercianți expun produse din carne alterată. Un expert...
#carne, #alimentatie sanatoasa, #insecte, #nutritionist , #carnea