Cel putin o data in viata, fiecare dintre noi se confrunta cu o problema digestiva, constipatie, balonare, diaree sau arsuri la stomac, pentru care nu e neaparata nevoie sa mergi la medic si pe care o poti rezolva, foarte simplu, daca esti informat, cu ceaiuri de plante din flora noastra, romaneasca.
Asta insa presupune rabdare multa si incredere in ceaiul pe care il bei, pentru ca remediul naturist isi face treaba in timp, incet si bine, si nu ca in reclamele miraculoase pe care le vezi la televizor.
Papadia, de fapt, o buruiana care apare peste tot si care-i supara pe gradinari si agricultori, imbunatateste tranzitul intestinal si inlesneste digerarea grasimilor, avand, totodata, o actiune benefica asupra sistemului digestiv.
Ceaiul de papadie, sanatos pentru intregul organism, deoarece contine vitaminele A, B, C, D si minerale esentiale precum zincul, fierul si potasiul, are si efect diuretic, ceea ce inseamna ca organismul va scapa lesne de toxine.
Menta te scapa de balonare si, contrar celor spuse de nestiutori, menta nu constipa asa ca, dupa o masa copioasa, o cana de ceai de menta e tot ce-ti trebuie pentru a stimula digestia si a evita sau scapa de balonare. Ceaiul de menta poate, de asemenea, sa amelioreze tulburarile gastrointestinale si sa trataze toxiinfectiile alimentare.
Ceaiul verde e tot ce poate fi mai indicat atunci cand suferi de constipatie, problema digestiva care te impiedica sa slabesti, iti creaza nopti de nesomn si zile agitate din cauza prea plinului din intestine. Ceaiul verde nu se bea mai tarziu de ora 4 dupa amiaza deoarece contine cofeina si s-ar putea sa ai o noapte de nesomn si, din acelasi motiv, nu se administreaza copiilor.
Ceaiul de galbenele insa, poate fi administrat oricui din familie in caz ca este constipat, si fara restrictie de ora. Pentru mai multa eficienta, se bea cu miere de albine, mai multa decat se foloseste de obicei la o cana de ceai, si cat se poate de fierbinte.
Ceaiul de galbenele se prepara dintr-o cana de apa fierbinte turnata peste o lingurita de planta uscata si maruntita sau un plic de planta. Se lasa cateva minute la infuzat, apoi se strecoara.
Chimenul se recomanda in caz de arsuri la stomac. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita si jumatate de chimen peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa 15 minute sa se infuzeze si se bea in trei reprize, dupa mesele principale ale zilei.
Inainte insa de a ajunge la ceaiuri sau medicamente, cel mai indicat ar fi sa nu faci excese, daunatoare in orice situatie nu numai la masa, sa-ti alegi cu grija preparatele, sa nu mananci pe fuga, sa nu bei apa in timpul meselor.
Sa avem sanatate!