Balonarile, cauze si remedii

Sambata, 20 August 2011, ora 13:32
12126 citiri
Balonarile, cauze si remedii

Daca imediat ce te-ai ridicat de la masa apare senzatia de balonare, adesea insotita si de dureri in burta, atunci trebuie schimbat ceva in obiceiurile tale alimentare deoarece undeva gresesti. Asta in conditiile in care balonarea nu este cumva in legatura cu vreo boala deja stiuta ori inca nedepistata de medic.

Asa cum pentru a adormi mai repede este nevoie de liniste, de calm si impacare, si la masa este la fel. Una din cauzele frecvente ale balonarii este stresul. Starile tensionate de acasa sau de la serviciu, anxietatea si nelinistea pot afecta digestia.

Incearca sa nu bei apa in timpul mesei sau, daca nu poti, bea putina, dar sa fie apa de izvor sau plata si, in nici un caz, sa nu fie de la frigider. Apa foarte rece iti poate provoca o receala puternica in plina vara dar poate fi si una din cauzele balonarii. Apa minerala care, intr-adevar, este foarte buna, energizeaza aproape instantaneu, bauta intruna baloneaza si, mai ales, constipa.

In timpul mesei incearca sa te concentrezi asupra a ceea ce ai in farfurie si evita discutiile, mai ales daca nu-ti face placere. Copiilor le spunem ca la masa nu se vorbeste si ei inteleg si tin minte. Sa invatam atunci, de la copiii. Excesul de aer ajuns in sistemul digestiv provoaca balonarea.

Nu te grabi si nu manca foarte repede. Nimeni nu sta gata pregatit la spatele tau, sa-ti ia farfuria din fata. Mesteca pe indelete. Si bucatile mari de alimente nemestecate pot fi una din cauzele acestui simptom atat de neplacut. Evita mancarurile foarte rece ori foarte fierbinti.

Desertul, fie ca este ceva dulce ori un fruct, este bine de mancat mai tarziu, cam la doua ore dupa ce ai servit masa. Amana-l pentru ora patru dupa amiaza cand oricum, vei simti acea senzatie de foame de dulce.

De un real ajutor in tratarea balonarilor poate fi ceaiul de busuioc. Toarna o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata si maruntita, acopera vasul si lasa-l sa se infuzeze timp de zece minute. Ceaiul se bea cald, de preferinta, neindulcit, cate doua cani pe zi.

Si salvia cu proprietatile sale calmante, este recunoscuta ca leac de nadejde impotriva balonarilor. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de salvie uscata si maruntita peste care se toarna o cana de apa clocotita. Vasul se lasa acoperit 15, 20 de minute, apoi se strecoara si ceaiul se bea cald, cu inghitituri mici pe parcursul a 10, 15 minute. Se pot bea doua, trei ceaiuri pe zi.

Daca nu exista posibilitatea unui ceai de busuioc sau salvie, imediat dupa masa, atunci cateva fire de patrunjel proaspat, mestecate bine sa li se simta seva in gura, pot fi, de asemenea, de leac in caz de balonare.

Sa avem sanatate!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#balonarea cauze, #ceai de busuioc, #ceai de salvie, #patrunjel compozitie , #ceai
Comentarii