Cum sa profitam la maxim de plantele medicinale

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 20:42
2920 citiri
Cum sa profitam la maxim de plantele medicinale

Informatia inseamna un lucru pe jumatate bine facut. Toata lumea bea ceai, de placere sau la nevoie, in caz de boala, dar putini oameni stiu cum sa-l prepare, pentru a fi cat mai eficient. Iata, mai jos, cele mai cunoscute forme de pregatire a preparatelor din plante medicinale.

Infuzia, adica ceaiul de baut, se face din plante proaspete sau uscate. Se toarna o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta, se acopera vasul si se lasa la infuzat, zece minute dupa care se strecoara si se bea in timp, pe parcursul a 10, 15 minute. Planta nu se fierbe niciodata. In caz de durere in gat, nu se bea ceaiul fierbinte deoarece irita gatul si mai tare si intarzie vindecarea. Infuzia pentru cataplasme, inhalatii si spalaturi se face la fel, doar ca se dubleaza cantitatea de planta.

Decoctul pentru spalaturi, bai si cataplasme se obtine din plante verzi si uscate. Peste o lingura de planta se toarna o cana de apa clocotita si amestecul se mai fierbe cinci, zece minute, apoi vasul se acopera si se lasa la infuzat zece minute. Se strecoara si se foloseste.

Maceratul se obtine din plante proaspete si uscate. O cana de apa la temperatura camerei se toarna peste o lingura de planta si se lasa 10, 12 ore, dupa care se strecoara si se foloseste, dupa recomandari, intern sau extern.

Pulberea se obtine din planta bine uscata si maruntita, macinata in rasnita electrica de cafea. Pulberea se pastreaza, de regula, la rece, in borcane de sticla, bine infiletate. Se macina doar atat cat se foloseste in 14 zile, deoarece dupa aceasta perioada planta isi pierde din calitati.

Tinctura se prepara din plante proaspete sau uscate ori pulbere de plante. La preparare se foloseste numai alcool alimentar, tuica facuta in casa sau vodca. Amestecul de planta si alcool se tine 14 zile la macerat, timp in care vasul de sticla se agita in fiecare zi. Tinctura se foloseste timp de doi ani de la data la care a fost culeasa planta. Se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare.

Uleiul se prepara punand planta la macerat, pentru 14 zile, in ulei de masline sau de floarea soarelui. Uleiul poate fi folosit intern sau extern, pentru masaj.

Vinul medicinal se obtine turnand vin de tara, curat, netratat, putin incalzit, peste o cana de infuzie ori decoct de planta. Se lasa la macerat zece zile dupa care se filtreaza. La nevoie, se iau cinci, sase linguri zilnic.

Otetul medicinal se prepara ca si vinul, in loc de vin, amestecam infuzia sau decoctul cu otet. Otetul medicinal se foloseste pentru frectii.

Cataplasmele se prepara din plante proaspete, legume sau faina, de grau, orz ori porumb. Plantele care se aplica pe piele se zdrobesc putin, se trece peste ele cu sucitorul ori o sticla. Legumele se rad, se face din ele o pasta si apoi, se aplica pe zona bolnava. Faina se amesteca cu apa pana se obtine o pasta si apoi se pune pe locul bolnav.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tinctura sunatoare, #infuzie busuioc, #cataplasme varza , #ceai