Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

La ce este bun vascul

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:35
54246 citiri
La ce este bun vascul

Potrivit traditiei, la Sarbatorile de iarna, de Craciun si Anul Nou, vascul (Viscum album), planta parazit, vesnic verde, trebuie pus deasupra usii de la intrare pentru ca aduce noroc, spor in casa, sanatate, atrage ingerii si pune bolile pe fuga si asta se intampla cu cat are mai multe bobite care se coc acum, in decembrie. Sarutul cuplurilor sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei dar si al pacii si bucuriei.

Folosirea vascului dateaza dinaintea crestinismului, cand celtii il foloseau pentru a-si decora casele, la venirea iernii. Druizii considerau ca vascul care crestea in stejari este planta sacra si ca ii proteja de rau. Si druizii nu greseau crezand ca ii proteja de rau deoarece stiinta a confirmat ca vascul, pe langa functia decorativa, are si nenumarate intrebuintari in medicina naturista.

Vascul este o planta parazit care se dezvolta si traieste in alti copaci, de jos, de sub copac, putand fi confundat usor cu un cuib de pasare faurit cu maiestrie. Vascul creste in plop, salcie, mesteacan, stejar, paducel si chiar in pomii fructiferi. De la aceasta planta, in medicina naturista se folosesc numai frunzele, bobitele fiind considerate toxice.

Astazi, se stie cu certitudine ca tratamentul pe baza de vasc este foarte bun pentru echilibrarea tensiuni arteriale. Vascul regleaza tensiunea, coborand-o cand este prea ridicata sau urcand-o cand e prea mica. Ca sa nu provoace alergii, vascul, ar trebui recoltat, mai ales, de pe mar. Ceaiul de vasc se prepara punand seara, o lingurita de planta intr-o cana cu apa rece. Dimineata se strecoara si maceratul se incalzeste usor si se bea cu inghitituri mici.

De asemenea, planta este folosita de foarte mult timp pentru tratarea afectiunilor vasculare, dar si pentru boli ale sistemului nervos, epilepsie ori isterie. In medicina populara, vascul este folosit si pentru ameliorarea unor afectiuni respiratorii precum astmul bronsic, tusea si bronsita.

Cu ceai de vasc se pot face cure, band trei saptamani la rand cate trei cani pe zi, doua saptamani, cate doua cani pe zi si o saptamana, cate o cana de ceai pe zi.

Daca tusesti si tusea nu mai conteneste, apeleaza la urmatorul leac: un sfert de ora tine sub limba, un varf de cutit de pulbere de vasc, apoi inghite-o folosind o jumatate de ceasca de ceai de maghiran. Tratamentul se repeta de trei - patru ori pe zi, pana ce tusea nu te mai sacaie.

Atentie! Specialistii spun ca vascul crescut in plop, par, mesteacan, tei, nuc, salcie este foarte toxic. Vascul si preparatele din vasc nu se folosesc pe toata perioda sarcinii si nu este indicat sa-l administrezi copiilor.

Sa avem sanatate!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#vascul planta magica, #ceai de vasc, #pulbere de vasc , #ceai