Obisnuiti-va copiii sa bea ceai

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 09:11
30652 citiri
Obisnuiti-va copiii sa bea ceai

La noi, la romani, inca mai persista ideea ca ceaiul e o bautura pentru oamenii bolnavi si asta pentru ca, in caz de boala sau o indispozitie, primul leac e o cana de ceai. Putini stiu insa ca ceaiul energizeaza, tonifica, detoxifica organismul, vindeca si linisteste, calmeaza si te ajuta sa dormi bine, racoreste si, la nevoie, chiar te hraneste.

Copilul trebuie obisnuit de mic sa bea ceai si nu numai cand este bolnav, pentru ca si el va creste cu aceeasi idee, ca ceaiul se bea numai la boala. Obiceiurile bune se invata de acasa, de la parinti, si vor fi respectate toata viata. O cana de ceai de fructe de padure sau de flori de tei, de exemplu, este minunata intr-o zi rece, cand vii de afara, infrigurat si poate obosit sau seara, cu o felie de paine prajita, unsa cu unt.

Parintilor le este mult mai comod sa cumpere bauturi racoritoare dulci fara sa se gandeasca la raul pe care-l produc acestea in organismul micutului lor. Ceaiul se prepara foarte simplu in casa si se bea atunci, proaspat, imediat dupa preparare. Trebuie insa stiut cum se prepara ceaiul, cat sa bea un copil si, mai ales, cand, pentru ca din prieten de nadejde la nevoie, ceaiul sa nu-i devina dusman de temut.

Infuzia se face din frunze sau flori care nu se fierb niciodata. Cand apa incepe sa clocoteasca, se inchide focul si se toarna fierbinte peste planta, dupa trei, patru minute, nu imediat si nu clocotita. Amestecul se lasa la infuzat 10, 15 minute, timp in care se mai si raceste, se filtreaza si ceaiul se bea cald, in timp.

Dupa preferinta, ceaiul se bea neindulcit sau indulcit cu zahar ori miere de albine. Planta nu se fierbe niciodata. In caz de dureri in gat, ceaiul se bea cald deoarece fierbintele irita gatul si mai tare si intarzie vindecarea. Este recomandat ca in ceai sa se puna si lamaie care, se stie, ca are multa vitamina C, recomandata de toti medicii in sezonul rece, cand infectiile respiratorii sunt atat de frecvente.

Decoctul se face din radacini sau scoarta de copac, care se pun la fiert in apa rece si, dupa indicatii, amestecul se fierbe 10 sau 15 minute, dupa ce apa incepe sa clocoteasca.

Se face o gresala foarte mare cand se prepara ceai pentru toata ziua. Ceaiul se face in cantitati mici si se bea imediat dupa ce a fost preparat, atunci cand beneficiile ii sunt maxime. In timp, ceaiul se degradeaza, isi schimba culoarea si gustul, devenind un lichid tulbure, colorat, neatractiv. Nici reincalzit ceaiul nu mai este ca atunci cand a fost proaspat preparat.

Nu se recomanda sa se consume acelasi tip de ceai prea mult timp. Dupa o luna se face o pauza de 10, 15 zile, absolut necesara, timp in care se poate bea alt fel de ceai, dupa care consumul poate fi reluat.

Nu da copilului ceai verde sau negru, chiar daca reclamele spun ca sunt ceaiuri pentru intreaga familie. Chiar si adultii trebuie sa fie atenti cu aceste ceaiuri deoarece contin multa teina si se recomanda consumul lor cu prudenta pentru ca au aceleasi efecte ca si cafeaua.

Copiilor li se recomanda ceaiuri linistitoare, calmante, pline de vitamine, cum sunt cele din fructe de padure, catina ori macese. Parintii au datoria sa procedeze in asa fel incat ceaiul sa devina o placere pentru copilul lor. Ceaiul se poate bea oricand si de catre oricine, cu conditia sa fie corect preparat si bine dozat.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ceai beneficii, #din fructe padure plante , #ceai