Roinita te scapa de nervi si indispozitie - buna si in perioada examenelor

Luni, 02 Iulie 2012, ora 14:37
15451 citiri
Roinita te scapa de nervi si indispozitie - buna si in perioada examenelor

Roinita este un remediu excelent pentru nervi, calmeaza starile tensionate si cele cauzate de anxietate si are puterea de a crea o stare de buna dispozitie in caz de oboseala.

Cunoscuta in popor si sub numele de melisa, mataciune sau iarba de alamai, roinita creste acolo unde, de obicei, este mai cald, in sudul si vestul tarii, si poate fi vazuta pe coastele pietroase si insorite din padurile de stejar, de salcam sau din rariturile de fag.

Roinita infloreste pe la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie si, ceea ce o distinge de alte plante medicinale, este mireasma pe care o raspandeste in juru-i si care seamana cu lamaia.

In scop terapeutic, de la roinita se foloseste partea aeriana, tulpina, frunze si flori, care se recolteaza cu grija, folosind foarfeca, pentru a nu dezradacina planta care da alte tulpine.

Roinita se administreaza in diferite afectiuni, sub forma de infuzie, vin, tinctura, pulbere ori ulei. Infuzia de roinita se recomanda, consumata regulat, in problemele digestive asociate cu stresul, cum ar fi scaderea poftei de mancare, greata, colicile, colitele si gastritele. Baut fierbinte, ceaiul scade febra. O infuzie usoara poate calma durerile abdominale la copii.

Pulberea se obtine macinand planta, bine uscata si maruntita, in rasnita electrica de cafea. Se pastreaza in borcane de sticla, inchise ermetic si tinute in locuri intunecoase si reci. Se rasneste atat cat e nevoie pentru 14 zile, deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid. La nevoie, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

Mult mai eficienta decat pulberea este tinctura de roinita, care poate fi folosita timp de doi ani de la culegerea plantei si nu de cand a fost preparata. Intr-un borcan care se inchide ermetic se pun 15 linguri de pulbere de roinita, peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar de 50 de grade. Borcanul, bine inchis, se lasa la macerat timp de doua saptamani, apoi se strecoara lichidul obtinut si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.

Amelioreaza Alzheiemrul

Tinctura de roinita are proprietatea de a calma starile nervoase si de a reduce simptomele bolii Alzheimer. Se recomanda cate 50 de picaturi diluate in apa de trei - patru ori pe zi.

Vinul de roinita se poate prepara foarte simplu si acasa, dintr-un litru de vin natural alb in care se pun 20 de linguri de pulbere si se lasa la macerat trei saptamani, dupa care se strecoara. La nevoie, se iau cate trei linguri, inainte sau dupa masa. Administrat inainte de masa, vinul de roinita stimuleaza digestia, combate dispepsia, previne aparitia spasmelor tubului digestiv.

Stimuleaza capacitatea mentala

Supranumita si "iarba scolarilor", roinita stimuleaza capacitatea mentala, concentrarea si memoria. In perioada examenelor, elevilor si studentilor li se recomanda macar cate o ceasca de ceai fierbinte pe zi.

Roinita este un medicament bun pentru oameni, pentru cei care o apreciaza si au incredere in calitatile ei terapeutice. Tantarii, insa, n-o apreciaza, o ocolesc din cauza mirosului. Tine in fereastra un ghiveci cu roinita si vara tantarii nu-ti vor intra in casa, chiar cand geamul este deschis.

Sa avem sanatate!

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#roinita calmant, #roinita beneficii sanatate, #roinita stimuleaza memoria, #ulei roinita beneficii, #roinita tantari, #roinita anxietate , #ceai