Transpiratia excesiva si alternativele ei naturiste

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 13:27
20707 citiri
Transpiratia excesiva si alternativele ei naturiste

Transpiratia excesiva, numita medical hiperhidroza, afecteaza atat persoane care din punct de vedere clinic sunt perfect sanatoase, cat si pe cele care prezinta diverse afectiuni sau infectii. Neplacerile persoanelor afectate de aceasta boala sporesc mai ales vara. Cauzele, daca exista, pot fi stabilite numai de medic, in urma unor analize, dar adesea tratamentele medicale si folosirea deodorantelor nu au efectele asteptate.

In ultima vreme, de cand se spune ca substantele prezente in deodorante ar fi cancerigene, se observa un interes tot mai sporit in cautarea unor alternative care sa nu prezinte riscuri, dar sa fie si de folos celor care le utilizeaza. S-a dovedit astfel ca remediile naturiste, folosite intern, dar si extern, pot actiona atat prin diminuarea simptomelor, cat si prin tratarea cauzelor.

Persoanelor afectate de hiperhidroza li se recomanda sa renunte la alimentele picante, afumaturi, conserve, produse de origine animala, bauturi dulci si acidulate si sa adopte o hrana naturala, cat mai rar prelucrata termic si nechimizata. De asemenea, e bine sa consume sucuri si salate de verdeturi deoarece clorofila continuta de acestea are calitati dezodorizante.

Infuzia de salvie se recomanda in combaterea transpiratiilor nocturne. Peste o lingurita de planta uscata si maruntita se toarna o cana de apa clocotita si se lasa cateva minute la infuzat, apoi se filtreaza. Se beau doua cani de ceai cald pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mese.

Menta are proprietatea de a combate mirosul neplacut al transpiratiei. Infuzia de menta se prepara punand o lingurita de pulbere intr-o cana de apa clocotita. Se filtreaza dupa 15 minute. Se pot bea doua cani de ceai pe zi, dar nu mai mult de 12 zile.

Apa de menta se prepara punand de seara o tulpina de menta proaspata, tocata marunt, intr-o sticla de apa plata, de izvor sau minerala. Daca ati facut limonada, tocati cateva frunze proaspete de menta si puneti-le in vas.

Otetul de mere poate fi utilizat extern, prin tamponarea zonelor in care transpiratia este mai abundenta, pentru protectia impotriva bacteriilor care determina mirosul neplacut. De asemenea, tamponarile cu suc de lamaie reduc transpiratia si incetinesc inmultirea bacteriilor care produc efecte nedorite.

Impotriva transpiratiei se pot face si bai generale, folosind frunza de nuc proaspata sau uscata ori planta numita coada calului pentru bai. Apa nu trebuie sa treaca de mijloc atunci cand se sta in sezut in cada si baia sa nu dureze mai mult de 20 de minute.

Persoanele care transpira excesiv trebuie sa se hidrateze normal pentru ca nu apa pe care o consuma e cauza hiperhidrozei de care sufera. Daca nu beau suficienta apa, mai ales cand afara este foarte cald, se pot deshidrata cu toate consecintele care decurg din aceasta stare si pot suferi mai mult.

Sa avem sanatate!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#hiperhidroza remedii naturiste, #transpiratie ceai salvie, #transpiratie bai plante , #ceai