Care este varsta reala a corpului tau?

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 23:55
5601 citiri
Care este varsta reala a corpului tau?

Daca suntem indeajuns de cinstiti cu noi, recunoastem ca ne temem de batranete, mai ales de cea fizica. Vestea buna e ca anii din buletin n-au nicio legatura cu varsta organismului, in ansamblu, si cu atat mai putin cu cea a diferitelor organe.

Si asta pentru ca, potrivit Daily Mail, capacitatea organelor de a se regenera este de-a dreptul fantastica.

Ficat - 5 luni

Ficatul este binecunoscut pentru capacitatea sa de regenerare, multumita afluxului mare de sange. Daca te-ai intrebat de ce pana si marii bautori isi imbunatatesc starea ficatului periodic, motivul este acela ca celulele din ficat au o speranta de viata de doar 150 de zile.

Chiar si daca se inlatura 70% din ficatul cuiva, in decurs de 2 luni acesta are capacitatea de a reveni aproape la dimensiunea normala (90%).

Nu acelasi lucru se intampla si in cazul cirozei, caz in care ficatul nu se mai poate regenera.

Creier - varsta din buletin

Putine celule din corp ne insotesc pe intreg parcursul vietii, iar majoritatea se gasesc in creier. "Ne nastem cu celulele pe care le vom avea de-a lungul vietii - in jur de 100 de miliarde - iar, in mare parte, creierul nu se regenereaza pe masura ce trec anii", explica un specialist britanic.

De fapt, pe masura ce inaintam in varsta, pierdem din neuroni, acesta fiind si motivul pentru care se instaleaza bolile degenerative ale creierului, precum dementa.

Exista, totusi, doua regiuni din creier unde celulele se regenereaza, acestea fiind bulbul olfactiv, ce guverneaza mirosul, si hipocampusul, regiunea din creier responsabila de abilitatea de a invata.

Inima - 20 de ani

Pana de curand se credea ca inima nu se poate regenera. Un studiu derulat de Colegiul Medical New York arata insa ca in inima se gasesc celule stem, care ajuta la regenerarea constanta a organului - de trei sau patru ori pe parcursul unei vieti.

Plamani - 2-3 saptamani

Si celulele din plamani se reinnoiesc in mod constant. Diferitele tipuri de celule se regenereaza la rastimpuri diferite, explica Dr Keith Prowse, un specialist britanic in domeniu.

Daca celulele de la suprafata se reinnoiesc la fiecare 2 - 3 saptamani, pentru a fi in cea mai buna forma, ele aflandu-se in primul rand, cele aflate mai "la adancime" se regenereaza in decurs de un an.

Papilele gustative - 10 zile

Limba este prevazuta cu aproximativ 9.000 de papile gustative, care se reinnoiesc la fiecare 10 zile sau maximum 2 saptamani. In cazul inflamatiilor, cum ar fi infectiile, sau a fumatului, raul facut poate afecta si regenerarea celulelor, facandu-le mai putin sensibile.

Ochii - varsta din buletin

Ochii sunt una dintre partile corpului care nu se prea schimba de-a lungul vietii. Singura componenta care se regenereaza constant este corneea. In caz de accidente, se poate reface si in 24 de ore, explica Dr. Rob Hogan.

Piele - 2-4 saptamani

Celulele aflate la suprafata pielii se reinnoiesc la fiecare 2 - 4 saptamani, motivul principal fiind ca epiderma este mijlocul de protectie al organismului in relatia cu lumea exterioara, fiind expusa ranirii si poluarii.

Oase - 10 ani

Chiar si scheletul se regenereaza in mod constant, explica un expert in osteoporoza din Marea Britanie. Un ciclu complet de regenerare dureaza 10 ani. Cu alte cuvinte, in orice moment al vietii, in oase se afla un cumul de celule noi si vechi.

La mijlocul vietii, insa, procesul de reinnoire al celulelor incetineste, oasele devenind mai fine, acesta fiind si momentul in care se poate instala osteoporoza.

Intestine - 2-3 zile

Intestinele se regenereaza la fiecare 2 - 3 zile, motivul fiind expunerea constanta la chimicale, cum ar fi acizii extrem de corozivi din stomac. Alte portiuni din intestine, care se protejeaza cu un mucus de acest acid, se regenereaza la fiecare 3 - 5 zile.

Unghii - 6-10 luni

Unghiile au la baza celule bogate intr-o proteina dura numita keratina. Unghiile de la maini cresc cu 3,4 mm in fiecare luna, aproape de doua ori mai repede decat cele de la picioare.

Daca este nevoie de 10 luni pentru ca o unghie de la picioare sa creasca complet, in cazul celor de la maini sunt necesare doar 6 luni. Fenomenul s-ar putea explica prin afluxul mai mare de sange din aceasta parte a corpului. In mod bizar, unghia mica creste mai lent decat toate celelalte, motivul fiind inca necunoscut.

Unghiile tinerilor si ale barbatilor, in general, se dezvolta mai repede, probabil datorita circulatiei mai bune a sangelui.

Globulele rosii din sange - 4 luni

Globulele rosii, sistemul de transport vital al organismului, care duc oxigenul catre fiecare tesut, se reinnoiesc la fiecare 4 luni, cele vechi fiind distruse in splina.

Cum numarul lor poate scadea in urma ranilor sau menstruatiei, organismul trebuie sa reinnoiasca mereu aceste globule.

Par - 3-6 ani

Varsta parului depinde de lungimea sa. In general, parul creste cu 1 centimetru pe luna, explica expertii. Un singur fir de par traieste 6 ani in cazul femeilor si 3 ani, in cazul barbatilor.

Sprancenele si genele sunt reinnoite la fiecare 6 saptamani. Smulgerea firelor de par din sprancene le opreste cresterea, intrerupand acest ciclu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#varsta organe, #varsta corpului, #varsta reala corp, #regenerare celule , #celulita