Secrete mari si mici ale unei alimentatii sanatoase

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 12:11
3248 citiri
Secrete mari si mici ale unei alimentatii sanatoase

Nu consumati cereale care schimba culoarea laptelui in care sunt adaugate si mancati doar cand va este foame, nu cand sunteti plictisiti. Acestea sunt doar doua dintre regulile de aur ale unei alimentatii sanatoase.

Dupa ce au consultat numerosi dieticieni, nutritionisti, medici, antropologi dar si gospodine, jurnalistii de la Daily Mail au intocmit o lista cu reguli pe care oricine isi doreste sa fie sanatos, puternic si isi intareasca rezistenta organismului ar trebui sa le respecte zilnic.

"Cu cat painea este mai alba, cu atat vei muri mai repede", se spune pe buna dreptate. Consumata dincolo de o anumita limita, sub diverse forme, faina alba este la fel de nociva ca si zaharul.

Cerealele care coloreaza laptele sunt daunatoare sanatatii. Schimbarea culorii dovedeste ca cerealele respective sunt intens procesate si contin numerosi aditivi.

Daca nu iti este suficient de foame cat sa mananci un mar, atunci nu manca !

Mancati doar pentru ca va este foame nu pentru ca nu aveti ce face. Pentru multi, mancarea are mai putina legatura cu foamea si mai multa cu dorinta de a face ceva placut, care sa le aduca satisfactii imediate. "Daca nu iti este suficient de foame cat sa mananci un mar, atunci nu manca nimic!", spune o veche zicala.

O alta vorba din popor, necontestata de nutritionisti, spune ca o portie de mancare este cu atat mai sanatoasa cu cat contine mai multe culori, deci implicit diverse tipuri de legume.

Evitati alimentele pe eticheta carora figureaza o lista lunga de ingrediente, deoarece sunt intens procesate. Atentie, nu vorbim despre retetele bazate pe mai multe ingrediente, ci de produsele gata preparate cumparate din comert.

Puneti jos furculita intre doua inghitituri

Alimentele pozitionate central pe rafturi sunt de obicei mai nesanatoase, continand numerosi coloranti si aditivi. Cautati mai sus sau mai jos, dupa produsele naturale.

Mestecati bine alimentele, nu va grabiti. Savurati mancarea si va veti simti mai satisfacuti. "Puneti jos furculita intre doua inghitituri", va mai recomanda nutritionistii.

Consumati cat mai multe mancaruri produse de oameni nu de masini. Alimentele procesate mecanic contin, in cele mai multe cazuri, prea multa sare, grasime sau zahar, precum si coloranti sau alte produse artificiale, nocive pentru organismul uman.

Daca un aliment are aceeasi denumire in toate limbile, atunci nu este recomandat

Evitati sa cumparati alimente sau bauturi de la benzinarii. De obicei acestea se aprovizioneaza cu produse neperisabile, care contin numerosi aditivi.

Nu manca singur, vei fi tentat sa mananci mai mult. Incearca sa iei masa in familie sau cu prietenii.

Daca un aliment are aceeasi denumire in toate limbile, atunci nu este recomandat. Big Mac, Pringles, iti suna cunoscut?

Incalca regulile din cand in cand, nu foarte des, la petreceri, evenimente mondene sau cu alte ocazii diverse. Astfel, nu te vei mai simti atat de incorsetat de recomandarile facute mai sus, si nu vei fi atat de tentat sa uiti de ele.

"E nevoie de cumpatare in toate, chiar si cand vorbim de cumpatare", se spune.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#reguli alimentatie, #alimentatie sanatoasa, #mancare sanatoasa , #cereale