Bauturile energizante - cat sunt ele de recomandate la o masa festiva

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 11:08
4364 citiri
Bauturile energizante - cat sunt ele de recomandate la o masa festiva

Producatorii bauturilor energizante sustin ca ele actioneaza ca un elixir, pentru alungarea oboselii, pentru buna dispozitie, pentru forta fizica si chiar pentru sex.

Studentii sunt convinsi ca ii ajuta sa faca mai bine fata la examene, persoanele active ca le limpezesc mintea, petrecaretii ca le alunga mahmureala, iar partea cu sexul o interpreteaza fiecare in felul lui si cum il tin puterile.

Cat de energizante sunt bauturile

Bauturile respective se pot imparti in doua grupuri: unele contin multa cofeina si se dovedesc eficiente in sesiunea de examene a studentilor sau in activitatea celor cu munca de noapte, altele sunt bogate in vitamine si carbohidrati si sunt utile pentru cei ce fac eforturi fizice, inclusiv sport.

In primul caz, cafeina stimuleaza mintea studentului aflat in sesiune, inlatura moleseala celor cu activitatea nocturna si potoleste oboseala petrecaretilor, ca sa nu spun a chefliilor.

In al doilea caz, atat vitaminele, cat si carbohidratii, in special glucoza, aduc un suport energetic, tocmai bun cand e vorba sa faci eforturi fizice, cand umbli mult pe jos sau cand obosesti cu antrenamentul sportiv.

Corpul uman are totdeauna nevoie de vitamine, ii prinde bine si glucoza, dar orice lucru bun se poate transforma in ceva daunator, in cazul exceselor. In viata, totul se dozeaza.

Problema dozelor

Este cunoscut faptul ca actiunea cafeinei din cafea dureaza 2-3 ore, in timp ce cafeina din bauturile racoritoare este activa timp de 3-4 ore. De aceea, una este cand consumi trei cafele pe zi, la intervale mari, si alta atunci cand le bei pe toate trei, una dupa alta.

A suprapune dozele inseamna un efort in plus pentru orgaismul deja solicitat. Atata timp cat actioneaza bautura racoritoare sau cafeaua, gresesti daca bei "inca una mica" sau inca o cutie rece. Trebuie sa astepti sa treaca efectul celei deja consmate.

Aceasta este prima regula. Cea de a doua se refera la cantitatea totala pe zi. Nutritionistii sustin ca bauturile racoritoare devin periculoase cand consumi mai mult de doua cutii pe zi, iar cafeaua cand consumi mai mult de doua cesti (o lingurita plina la o ceasca).

Depasind doza, apar efectele: tahicardie, agitatie psihomotorie, anxietate crescuta, depresie. Cardiacii sau hipertensivii se expun la riscuri suplimentare.

Problema energiei

Ideea ca bauturile energizante furnizeaza energie organismului nu este fondata. Bautura nu face decat sa deschida calea spre rezervele interne ale organismului, pentru ca acesta sa elibereze mai rapid energia inmagazinata acolo.

Daca solicitarea a fost insistenta, respectiv am consumat o cantitate mai mare de bautura, atunci inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, vom plati cu dobanda fortarea organismului sa cedeze energie din depozitele sale, prin oboseala, insomnie, iritabilitate si chiar depresie.

In plus, unele bauturi vin atat cu aport mare de cafeina, cat si cu unul de glucoza. Acestea sunt nocive pentru un organism tanar, care poate ajunge la o cadere nervoasa, in cazul consumului repetat si sistematic.

Deci ce bem de Revelion?

Indispozitia digestiva, dupa consumarea de alimente grele, grase sau prajite nu se rezolva cu bauturi energizante. Dimpotriva, organismul care a primit destula energie prin alimentatia deja administrata va reactiona negativ daca va mai primi si o bautura energizanta. Regula de baza este aceasta: daca mananci "greu" si daca ai consumat alcool, nu-ti revii cu bauturi racoritoare si energizante.

A doua regula spune ca doza celor doua cutii de bautura sau doua cafele nu trebuie depasita in 24 de ore. Oricat de ciudat ar parea, in noaptea de Revelion, a doua cafea strica.

Regula a treia cere ca bautura energizanta sa fie dublata si cu putina miscare. Dansul in noaptea de Revelion este binevenit pentru sanatate.

Ultima regula si poate cea mai importanta: bautura energizanta nu trebuie amestecata cu alcoolul: amandoua maresc tensiunea arteriala, iar suprapunerea efectelor creste mult riscurile.

Ce risc eu, daca nu tin seama de recomandari?

Intrebarea si-o pun multi. Poate si-o pun toti cei care au petrecut la mai multe revelioane, au baut alcool din belsug, cafele din plin, a doua zi s-au trezit mahmuri, dar a treia zi n-au mai avut nimic.

Nu spune nimeni ca cine isi face de cap pateste imediat ceva. Singura problema este cea a factorului de risc, iar riscul creste cu timpul.

Pe scurt, cine este cumpatat la Revelion are sanse se apuce multe altele. Cine nu este apuca mai putine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#bauturi energizante Revelion, #cafea exces Revelion , #cofeina