Cand si cum trebuie consumata cafeaua pentru a nu face rau? Cat de buna este cea verde Interviu cu un nutritionist

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 07:59
57012 citiri
Cand si cum trebuie consumata cafeaua pentru a nu face rau? Cat de buna este cea verde Interviu cu un nutritionist
Foto: Ziare.com

Cei mai multi dintre noi incep dimineata cu o ceasca de cafea.

Cum si cand trebuie bauata aceasta licoare atat de apreciata pentru a nu ne face mai mult rau decat bine ne-a explicat Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Nutritionistul ne-a vorbit si despre cafeaua verde, promovata in ultima vreme ca fiind un bun aliat in lupta cu greutatea in exces.

Cum trebuie preparata o cafea ca sa aiba efecte pozitive asupra sanatatii?

Bautori de cafea sunt peste tot. Fie ca discutam despre cafeaua consumata in cadrul intalnirilor oficiale sau despre cafeaua servita social, cafeaua este mai degraba un ritual, un pretext de a comunica. Dar de ce sa nu recunoastem, ne place si gustul. Si aroma cafelei proaspete dimineata este de neegalat.

Asadar, cum facem sa fie buna din toate punctele de vedere? Sau cum ii limitam posibilele efecte negative asupra organismului? In primul rand, trebuie sa mentionam ca cercetarile au exclus de-a lungul timpului implicarea singulara a cafelei in afectiuni foarte grave. Cafeaua asociata cu un stil de viata necorespunzator poate genera numeroase efecte nocive, insa fara aceste asocieri si fara excese masive, nu.

Dar exista metode de a minimaliza si mai mult orice pericol, oricat de redus ar fi el. Si anume: cafeaua pe care o cumparam ar fi de preferat sa fie cat mai calitativa (culturi bio sau, cel putin, foarte atent selectionate), boabe (aparatele disponibile pe piata si cele folosite deja in multe cafenele si nu numai au dispozitive de macinare), sa fie consumata fara zahar si fara alte produse adaugate (frisca, pudre).

Cafeaua scade riscul de depresie in cazul femeilor

Este bine sau nu sa consumam cafea pe stomacul gol?

Desi este parte din ritualul zilnic al multor persoane, consumarea cafelei ar trebui sa nu aiba loc inaintea micului dejun si nici pe parcursul zilei atunci cand nu am mancat. Si asta din cauza principalului ingredient: cofeina. Aceasta are un impact major asupra productiei de insulina. Va determina cresterea nivelului de zahar din sange, ceea ce in mod automat duce la cresterea productiei de insulina.

Acest fenomen poate fi controlat daca nu consumam cafeaua atunci cand nu exista alimente in stomac. Existenta acestora va echilibra procesul si astfel efectele nocive vor fi tinute sub control. In plus, aceste fluctuatii determina si impact asupra greutatii.

Totodata, persoanele care sufera de probleme gastrointestinale vor resimti efectele cafelei pe stomacul gol, deoarece aceasta este iritanta pentru mucoasa gastro-intestinala si determina reflux gastro-esofagian (cunoscut popular si ca arsura).

Multe persoane opteaza pentru cafea cu lapte. Este o alegere buna?

Dupa cum am mentionat anterior, cea mai buna varianta de cafea este cea preparata din boabe proaspat macinate, fara adaosuri suplimentare (zahar, lapte de orice fel, pudre). Daca, insa, consumam o cafea mai degraba de placere sau "de foame" in situatii extreme, putem apela la acest tip de cafea.

In aceasta combinatie, laptele va inlocui zaharul si va determina o senzatie de satietate. In plus, combinatia nu are multe calorii, asadar nu incetineste un eventual proces de slabire. Atentie insa la aceasta pacalire a foamei, sa nu devina un obicei.

Recomandati sau nu laptele condensat folosit la cafea?

Spun doar ca este un produs cu un nivel crescut al grasimilor. Personal, nu il consum si celor cu care lucrez nu il recomand. Cred ca e important ca cei care il adopta sa tina cont de faptul ca acesta poate contine o serie de elemente nocive pentru sanatate si, pana la urma, sa aleaga daca merita.

Dar cremele pudra pentru cafea? Ce contin si cat de mult rau fac?

In ultima perioada s-a diversificat destul de mult acest ritual. Cafeaua a inceput sa cunoasca mai multe variante, iar pentru cei care nu agreau in mod deosebit gustul de cafea, dar iubeau ritualul, au aparut variante de sprijin. Crema pudra pare a fi una din ce in ce mai populara. Lapte da, lapte condensat preferabil nu.

Crema pudra? Inclin spre nu. Motivul, ca si in cazul altor produse, este determinat simplu de compozitie si de impactul negativ al acesteia asupra echilibrului florei noastre intestinale si pe termen lung, asupra sanatatii, fie ca discutam despre functiile pancreasului, ale sistemului cardiovascular, consumul indelungat si excesiv al acestor produse poate sta la baza unor grave dezechilibre.

Nu cred ca e cazul sa trecem in revista toata lista de ingrediente, ma voi limita la a numi cateva: sirop de glucoza, grasime vegetala hidrogenata, stabilizatori si coloranti. Lista este evident mult mai lunga, insa nu in favoarea acestui produs. Asadar, de ce nu lapte? Sau o frisca facuta acasa?

De asemenea, multi nutritionisti sustin ca cea decofeinizata nu este buna pentru ca nu mai contine substante bune pentru organism, fiind mai toxica. Este adevarat?

Si cafeaua decofeinizata contine cofeina, intr-o proportie mult mai redusa. Dar cercetarile efectuate in ultima perioada privind acest sortiment sustin ipoteza enuntata, deoarece in procesul de obtinere a acestui tip de cafea sunt utilizate substante chimice. Daca se doreste o cafea mai putin cofeinizata, poate fi aleasa o cafea arabica sau una din cereale. Acestea au acelasi efect de energizare, insa nu sunt nocive.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Extractul de cafea verde te ajuta sa slabesti?

Ce ne puteti spune despre cafeaua verde? Ajuta cu adevarat la slabit? Este mai buna pentru sanatate decat cea normala? Cand devine aceasta periculoasa?

Este cafeaua inainte de a fi prajita si transformata in boaba de culoarea cunoscuta tuturor. Contine in mod evident o serie de proprietati si, ca si cafeaua prajita, are efecte asupra tranzitului intestinal.

In privinta celorlalte aspecte, tinand cont ca pana la urma discutam despre cafea, poate accelera tranzitul. Prezenta intr-o mare proportie a acidului clorogenic pare a fi argumentul forte al tuturor campaniilor de marketing facute in jurul acestui produs. Este foarte adevarat ca aceasta substanta are efecte benefice asupra slabitului, combatand obezitatea.

Insa un consum dezechilibrat de cafea verde, fie sub forma de bautura, fie sub forma de pastile, cum se regaseste in comert (unele companii chiar recomandand aceasta forma pentru ca este bine stabilit dozajul, spre deosebire de varianta boabe sau macinata), poate avea efecte negative asupra sanatatii: disconfort abdominal puternic, stari de agitatie si nervozitate, acidul clorogenic poate determina chiar si hipertensiune, daca e consumat intr-o doza prea mare intr-un timp scurt.

Gama completa a efectelor adverse nu este inca cunoscuta, pentru ca discutam despre un produs relativ nou (prima mentiune a fost in anul 2012, cand a fost promovata in Statele Unite ale Americii ca un miraculos luptator cu kilogramele in plus).

Bineinteles, si aici discutam despre elementul cheie: moderatia. Orice alegem sa consumam, in cantitati excesive va avea efecte negative. Este important sa analizati provenienta, sa va asigurati ca nu depasiti dozele tolerate si sa opriti consumul la primul semn de disconfort.

De asemenea, exercitiile fizice (in cazul in care alegeti consumul pentru a slabi) nu trebuie inlocuite de nicio licoare minune. Dincolo de efectele benefice asupra sanatatii, acestea asigura o buna oxigenare a creierului, eliberarea de endorfine si o tonifiere a corpului pe care nu o putem obtine prin alte metode.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cafea sanatate, #cafea beneficii, #cafea verde beneficii, #cafea verde slabit , #cofeina