S-a dovedit stiintific: cofeina stimuleaza memoria

Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 17:27
4126 citiri
S-a dovedit stiintific: cofeina stimuleaza memoria
Foto: Infoniac

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Boltimore, Maryland, SUA, a demonstrat recent, pe baza de experimente, ca mult discutata cofeina stimuleaza memoria pe termen scurt si ca este indeseobi utila pentru mentinerea in atentie a evenimentelor petrecute in utimele 24 de ore.

Descoperirea prezinta un interes neasteptat pentru studentii care, pregatind-se pentru examenul de a doua zi, gasesc in cofeina mijlocul pentru fixarea in memorie a celor invatate, noteaza portalul Infoniac.

Experimentul s-a facut prin testarea unui numar de 160 persoane sanatoase, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, carora li s-a prezentat o colectie de fotografii, unele mai vechi altele mai noi.

Dupa privirea fotografiilor, toate persoanele au primit cate o doza de "medicament", respectiv 80 de persoane cate 200 mg cofeina, iar celelalte cate un placebo.

A doua zi, tuturor persoanelor li s-a prezentat din nou un lot de fotografii, unele identice cu cele initiale, altele total diferite, iar altele cu mici deosebiri, constand in inlocuirea unor obiecte de detaliu.

Toate persoanele au respins fotografiile total diferite si le-au acceptat pe cele asemanatoare, dar numai cele "tratate" cu cofeina au reusit sa observe ca, pe unele fotografii, au fost inlocuite anumite detalii.

Cercetatorii au confirmat astfel o teorie deja cunoscuta, aceea ca, prin continutul de cofeina, este influentata o parte a creierului numita hipocampus, implicata in consolidarea memoriei.

In acelasi timp insa, s-a constatatat ca doza de cofeina nu are efecte nelimitate. Astfel, o doza de 200 g cofeina actioneaza mai activ decat una de numai 100 g, dar una de 300 g nu vine cu nicio influenta suplimentara fata de cea de 200 mg. Este important deci de retinut faptul ca supradozarea nu este utila pentru consolidarea memoriei.

In baza primelor cercetari, tinand seama si de consumul mare de cafea in lume, s-a intocmit un studiu mai aprofundat pe aceasta tema, stabilindu-se in detaliu proprietatile cofeinei, printre care si aceea ca poate servi ca protectie impotriva unor boli, cum este Alzheimer.

Intrucat, la nivel global, se consuma cofeina indeosebi in cafea si in ceaiuri, s-a facut cu acest prilej recomandarea sa fie preferate acestea din urma, pe de o parte pentru faptul ca au un continut mai redus de cofeina, iar pe de alta parte pentru faptul ca aceasta este asimiliata de organism mai lent decat daca provine din cafea.

Cu privire la contiutul in cofeina a bauturilor de uz curent, ele se incadreaza in urmatoarele limite:

  • Cafea fiarta in ibric: 97-125 mg intr-o ceasca normala.
  • Ceai: 15-75 mg intr-o easca de ceai.
  • Bauturi energizante: 30 - 80 mg inr-o cutie format mic de 0,25 litri.
  • Ciocolata: 30 mg la o tableta de 100 g.
  • Cacao: 10-17 mg intr-o cana normala.
  • Cafea solubila: 61-70 mg intr-o ceasca normala.
  • Coca-cola: 14 mg/100 ml.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#cafea solubila, #ceai cofeina, #ciocolata cofeina, #bauturi energizante , #cofeina