Alimente de evitat, care ridica nivelul colesterolului

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 18:19
20593 citiri
Alimente de evitat, care ridica nivelul colesterolului

O dieta bogata in colesterol, grasimi saturate si trans ridica nivelul colesterolului in sange si maresc riscul de boli de inima. In general, grasimile saturate se gasesc in alimente de origine animala, cum ar fi carnea si lactatele, in timp ce grasimile trans se gasesc in prajeli si alimente de tip fast-food.

Everydayhealth.com a alcatuit o lista a alimentelor comune si a combinatiilor la indemana, dar care pot constitui un real pericol pentru inima. The American Heart Association recomanda nu mai mult de 300 de mg de colesterol pe zi.

Oua Daca deja ai un nivel al colesterolului periculos de mare, primul aliment care probabil iti vine in minte este oul. Daca mananci un ou la micul dejun, atunci ar trebui sa stii deja ai avut parte de 213 mg de colesterol. Consumat din cand in cand, nu ar trebui sa fie o problema, insa daca poti sa-l inlocuiesti cu cereale si fructe sau sa nu consumi galbenusul, e mult mai bine.

Dublu cheeseburger Daca traiesti pe fuga, probabil esti familiarizat cu meniurile de la fast-food. Inainte de a-ti cumpara un dublu cheeseburger, gandeste-te ca Big Macul de la McDonald's are 85 de mg de colesterol. Poate ca renunti macar la cartofii prajiti si shake sau iti iei un burger mai putin consistent.

Inghetata Stiai ca o singura masura de inghetata are mai multa grasime decat un hamburger si mai mult colesterol decat 10 gogosi cu glazura? E drept ca americanii sunt si mari iubitori de inghetata, ei producand anual 1,55 de miliarde de galoane de inghetata numai in 2007. Se estimeaza ca inghetata este consumata, in SUA, in 90% din case.

Friptura de vita Chiar si gatita aproape dietetic, 100 de grame de carne, in speta de vita, cu grasimea indepartata si fripta in ulei de masline, reprezinta mare parte din maximul zilnic recomandat de grasime saturata si colesterol, respectiv 20% si, respectiv, 22%, in asa fel incat nu prea mai ramane loc pentru mare lucru.

Briosa E adevarat ca nu toate briosele sunt la fel, insa marea majoritate au cate 8 grame de grasime.

Fructe de mare Unele tipuri de fructe de mare sunt sanatoase, insa exista si cateva care abunda in colesterol. Homarul, de exemplu, nu este cea mai fericita alegere daca suferi deja cu inima sau ai colesterolul marit. 85 de grame de homar contin 61 de mg de colesterol, si asta inainte de a adauga si unt. Si nu uita ca o portie dubla de homar inseamna si o portie dubla de colesterol!

Pui Chiar daca este considerata o alegere mai fericita din punct de vedere caloric, felul in care este gatit puiul poate face diferenta. De exemplu, "un copanel" cu tot cu piele, cum il alinti asa auriu si apetisant, are mai multa grasime si colesterol decat o inghetata sau un hamburger. Faptul ca nu i-ai indepartat pielita sau ca l-ai prajit tocmai a transformat copanul intr-o bomba de colesterol.

Ficat Chiar daca abunda in fier, ceea ce e bine, ficatul este si bogat in colesterol, care este stocat aici. Cel mai mare nivel de colesterol din produsele animale se gaseste in organe precum ficatul. Numai 85 de grame de ficat iti furnizeaza 331 de mg de colesterol. Daca deja ai colesterolul marit, evita-l.

Grasimile trans Acestea pot transforma o mancare de altfel sanatoasa intr-una care abunda in colesterol. Acest tip de grasimi rezulta din adaugarea hidrogenului in uleiurile vegetale, folosite apoi in mare parte dintre alimente. Citeste cu atentie etichetele, gateste cu cap sau comanda-ti cina inteligent. Tine minte ca portiile mai mici reprezinta o alta cale de a mai taia din colesterol.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#alimente colesterol, #alimentatie colesterol, #fast food colesterol, #alimente grasimi, #grasimi trans, #grasimi saturate , #colesterol