Cand devine colesterolul periculos? - Ce spune medicul

Duminica, 22 Mai 2011, ora 14:37
75609 citiri
Cand devine colesterolul periculos? - Ce spune medicul

Colesterolul este o substanta necesara bunei functionari a organismului, fiind util in procese precum formarea membranelor celulare, a unor hormoni sau a vitaminei D.

Dupa cum explica Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, el are doua surse: o parte se formeaza la nivelul ficatului, din grasimile din alimentatie (cea mai mare parte a colesterolului); cealalta parte provine direct din alimentele care contin colesterol.

Asta inseamna ca este normal sa existe colesterol in sange, insa intr-o anumita limita, caci altfel devine nociv. Cresterea excesiva a acestei substante se numeste hipercolesteromie.

Aceasta poate duce la ateroscleroza, caracterizata prin depunerea de grasimi si colesterol pe peretii arterelor, ducand la ingustarea si chiar infundarea acestora. Consecinta poate fi aparitia unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.

Ce sunt LDL - colesterolul rau si HDL - colesterolul bun

Pentru a putea fi transportat de sange, colesterolul este legat in ficat de niste proteine transportoare. Combinatia care se formeaza poarta numele de lipoproteine. Exista mai multe tipuri, dar cu cea mai mai mare importanta sunt:

LDL, numit si "colesterolul rau" - transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange si reprezinta sursa pentru formarea leziunilor aterosclerotice care duc la ingustarea vasului de sange. Cu cat este mai mare LDL, cu atat mai mare riscul de boala cardiaca.

HDl, numit si "colesterolul bun" - transporta colesterolul din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, deci la protejarea vasului de sange.

Cum stii daca ai colesterolul marit

Colesterolul crescut nu produce simptom (nu da dureri de cap, greata, ameteala sa alt discomfort). Poti afla acest lucru numai dupa ce verifici valorile pintr-o analiza de sange.

Daca esti supraponderal, sedentar, ai o alimentatie nesanatoasa, esti varstnic sau rudele de sange au valori crescute ale colesterului, atunci si riscul tau de a avea hipercolesteromie creste.

Ce faci daca ai colesterolul marit

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti modifici stilul de viata, printr-o serie de masuri precum:

Nu mai fuma

Dr Macadon spune ca fumatul creste tendinta sangelui de a se coagula si de a forma trombi (cheaguri) pe placile de aterom (de grasime) din vase, iar rezultatul este infundarea completa a vasului si infarct acut miocardic sau accident vascular cerebral

Elimina alimentele bogate in grasimi

Trebuie sa inlocuiesti grasimile rele cu cele bune si sa consumi cat mai multe fructe si legume. Grasimile rele, care cresc colesterolul din sange, sunt:

1.Grasimile saturate de origine animala:

- carne grasa de porc, miel, vitel, pielita de la pui, untura de porc/pasare;

- unt, lapte sau preparat din lapte integra,;

- ulei de cocos, cacao.

2.Grasimile nocive de origine vegetala

- sunt acele grasimi care provin din uleiuri vegetale (adica din grasimi bune) in urma prelucrarii chimice;

- exemple: margarina, biscuiti, cartofi prajiti, mancare de fast-food, chipsuri, prajiturele, paine alba;

In prezent, se fac eforturi ca si aceste grasimi sa fie trecute pe eticheta alimentelor (sub denumirea de TFA).

3.Colesterolul din alimente

- organe (rinichi, ficat, creier);

- galbenusul de ou.

Grasimile bune din alimentatie sunt reprezentate de grasimi mono si poli-nesaturate. Aici intra: uleiurile din plante, nuci, seminte, alune, avocado, uleiul de masline, pestele.

Ce mai trebuie stiut

- sa stii cate calorii mananci. Pentru aceasta, verifica etichetele produselor cumparate si vezi cate calorii contin 100 mg de produs;

- grasimile rele sa reprezinte sub 7% din totalul de calorii;

- sa mananci cat mai multe fructe, legume si cereale integrale, care contin fibre, vitamine si uleiuri bune pentru organism. Exista si fibre solubile, care ajuta la scaderea colesterolului (orez, mazare, fasole, citrice, pulpa marului, capsune).

- alte fibre nu scad colesterolul, dar ajuta tranzitul intestinal si previn constipatia: painea integrala, varza, morcovi, coaja de mar;

- fructele consumate ca atare sunt mai sanatoase decat sucurile proaspete, intrucat prin prelucrare se pierd fibre;

- prepara mancarea la cuptor, prin fierbere sau la gratar;

- mananca lapte degresat (1% grasime) si produse din lapte degresat; iaurt in loc de smantana;

- consuma maximum 2 galbenusuri de ou pe saptamana; albusurile nu sunt periculoase.

- daca tii dieta, incearca sa slabesti progresiv, nu brusc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#colesterol periculos, #colesterol alimentatie, #colesterol boli asociate, #colesterol sanatate, #colesterol dieta, #colesterol nou provoaca infarct , #colesterol