Top 10 alimente care scad colesterolul

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 07:00
81432 citiri
Top 10 alimente care scad colesterolul

Nivelul crescut al colesterolului reprezinta un semnal de alarma pentru organism. Aceasta substanta duce la formarea depozitelor de grasime pe artere, ingustandu-le sau chiar blocandu-le.

Asadar, un nivel crescut al colesterolului duce la un risc mai mare de infarct miocardic, angina pectorala, accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare. Tratamentul adopat prescris de catre medic trebuie neaparat completat cu un stil de viata sanatos, miscare fizica si, mai ales, adoptarea unei diete alimentare corespunzatoare.

Din fericire, avem la indemana numeroase alimente cu ajutorul carora putem tine sub control colesterolul sau chiar putem micsora nivelul acestei substante in corp. Site-ul Prevention le prezinta pe cele mai bune 10 alimente care scad colesterolul.

1. Soia - alternativa gustoasa si sanatoasa

Atunci cand vrei sa iti tii sub control nivelul colesterolului ar trebui sa reduci consumul de grasimi saturate. Cele mai multe grasimi saturate se gasesc in unt, lapte, smantana, carne, ulei de palmier sau ulei de nuca de cocos. Pe acestea ar trebui sa le inlocuiesti cu diverse produse din soia care contin isoflavone, substante care reduc nivelul de colesterol.

Cum sa o consumam? - sub forma de tofu, faina, nuci si lapte din soia, granule din soia, pe care le poti folosi la prepararea diverselor mancaruri, sau suplimente alimentare din soia.

Doza recomandata - cel putin 25 de grame de soia pe zi.

2. Boabele de fasole - sursa bogata in fibre solubile

Mananca in fiecare zi o ceasca de diverse feluri de fasole si iti vei asigura portia zilnica de fibre, micsorandu-ti in acelasi timp nivelul colesterolului cu aproximativ 10%, in doar 6 saptamani. Fibrele solubile continute de fasole ajuta la echilibrarea colesterolului, dar si la prevenirea bolilor de inima.

Pe langa fasole, fibrele solubile mai pot fi gasite si in orez brun, ovaz si tarate de ovaz si in majoritatea fructelor si legumelor.

Cum sa le consumam? - boabe de fasole uscata, conserve cu fasole de diverse tipuri pe care sa le folosim apoi la pregatirea diverselor preparate.

Doza recomandata: mananca fasole de cel putin 5 ori pe saptamana, aproximativ 25-30g de fibre pe zi.

3. Somonul - cel mai bun protector al inimii

Acizii grasi Omega 3 reprezinta un tip de grasime benefic pentru organismul nostru, ajutand la diminuarea numarului de trigliceride, al colesterolul rau, LDL, si crescand nivelul colesterolului bun, HDL. De asemenea, pe langa grasimile bune, somonul este o importanta sursa de proteine.

Cum sa il consumam? - somon, ton alb, pastrav, ansoa, hering, sardine si macrou preparate pe gratar sau la cuptor.

Doza recomandata: cel putin doua preparate din peste pe saptamana, de preferinta peste bogat in Omega 3.

4. Avocado - fructul grasimilor sanatoase

Acest fruct contine grasimi mononesaturate, care cresc colesterolul bun si il scad pe cel rau. In plus, avocado contine si beta-sitosterol, o alta substanta responsabila cu reducerea colesterolului absorbit din mancare. Tocmai aceasta combinatie face din avocado fructul perfect pentru echilibrul colesterol bun vs. colesterol rau.

Cum sa il consumam? - singur sau in diverse salate pentru a inlocui mancarurile bogate in grasimi nesanatoase.

Doza recomandata? - 15% din caloriile pe care le consumam zilnic ar trebui sa reprezinte grasimile mononesaturate, cum ar fi cele continute de avocado. Asta s-ar traduce prin aproximativ 30g pe zi.

5. Usturoiul - planta antibiotic, benefica si pentru sanatatea inimii

Usturoiul pare a fi alimentul minune pentru o multime de afectiuni, fiind folosit din cele mai vechi timpuri pentru imbunatatirea sistemului imunitar, diminuarea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, protejand si de raceli si infectii. Studii recente au aratat ca usturoiul ajuta la prevenirea ingrosarii arterelor sau a formarii placii pe artere.

Cum sa il consumam? - proaspat, in sosuri, supe sau integrandu-l in diverse mancaruri

Doza recomandata - 2-4 catei de usturoi pe zi.

6. Spanacul - planta verde a sanatatii inimii

Luteina, substanta continuta in spanac, ajua la prevenirea orbirii, dar si a infarcturilor sau a altor boli cardiovasculare. Spanacul previne si ajuta la eliberea vaselor de sange de colesterol.

Cum sa il consumam? - preparat in diverse moduri, dupa preferinte.

Doza recomandata - sursa recomandata de luteina ar fi de o jumatate de cana pe zi.

7. Margarina - indicata la micul dejun sau pentru gustari

Mai nou, se pare ca diversele tipuri de margarina contribuie la reducerea absorbtiei de colesterol din mancare si bila. Unele tipuri de margarina contin steride, lipide simple, care diminueaza cu pana la 14% colesterolul.

Cum sa o consumam? - pe paine, dimineata, in sanvisuri sau gustari. Cum margarina reduce absorbtia de betocaroten, consuma in paralel si mai multi morcovi, spanac, ardei gras si cartofi dulci.

Doza recomandata - de trei ori pe zi in diverse gustari. Indicat ar fi, totusi, sa consulti eticheta produsului.

8. Nuci, caju si migdale - mixul perfect pentru o gustare sanatoasa

Daca esti adeptul unei diete bazate pe grasimi mononesaturate, aceste alimente constituie o idee foarte buna pentru sanatatea inimii. Nucile contin vitamina E, magneziu, cupru, dar si acizi grasi Omega3. Tocmai de aceea, cei care consuma nuci, caju si migdale prezinta mai putine riscuri de a se alege in timp cu boli cardiace sau de a inregistra niveluri crescute ale colesterolului.

Cum sa le consumi? - doua lingurite pe zi de nuci, caju sau migale in diverse preparate, cu iaurt, salate, cereale, fructe uscate etc.

Doza recomandata: o mana de astfel de alimente intr-o gustare pe zi, de 3-4 ori pe saptamana.

9. Ceai - fierbinte sau rece, la fel de bogat in antioxidanti!

Flavonoidele, antioxidantii prezenti in ceai, previn oxidarea colesterolului rau, care ar duce ulterior la formarea de depuneri pe peretii arterelor. Ceaiul verde, negru sau cel preparat din diverse plante este la fel de bun.

Cum sa il consumam? - consuma-l asa cum iti place mai mult, cald sau rece, dar tine minte ca ceaiul preparat de tine, acasa, din plante naturale este cel mai bogat in antioxidanti.

Doza recomandata - consuma o cana cu ceai pe zi pentru o sanatate mai buna.

10. Ciocolata, desertul potrivit pentru o inima sanatoasa

Cicolata neagra sau cea amara imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular intrucat contine cu de trei ori mai multi antioxidanti decat varianta cu lapte. Antioxidantii previn aparitia depunerilor pe artere sau a cheagurilor de sange. Tine minte, insa, ca ciocolata alba nu are aceleasi efecte benefice.

Cum sa o consumam? - alege ciocolata neagra, amaruie sau cea cu lapte.

Doza recomandata - 29 de grame de ciocolata pe zi cresc colesterolul bun si previn oxidarea colesterolului rau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alimente colesterol, #dieta scadere colesterol, #crestere colesterol bun dieta , #colesterol